Nyheter.

2019-05-15 09:27
”Vi behöver mer tid att bereda frågan”, säger Anna Jivén (S), om att rapporten nu bordläggs. Foto: Sanna Arbman Hansing
”Vi behöver mer tid att bereda frågan”, säger Anna Jivén (S), om att rapporten nu bordläggs.
Puffetikett
ETC Göteborg

S drar i bromsen – förslag om utförsäljning pausat

Igår skulle ett förslag om att sälja ut kommunala hyresrätter i Göteborgs förorter ha klubbats av Framtidenkoncernen. Men Socialdemokraterna drog i handbromsen. Varför vill de inte berätta.
– Vi behöver mer tid att bereda frågan, säger Anna Jivén (S). 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Som ETC Göteborg skrev förra veckan har politiker i en ny rapport slagit fast att andelen hyresrätter är för hög i Göteborgs låginkomstområden. De anser att kommunala bostadsbolag därför inte bara borde bygga nytt där, utan även satsa på ombildningar till fler bostadsrätter.

Igår skulle styrelsen för Framtidenkoncernen, som samlar de allmännyttiga bostadsbolagen, ha tagit beslut om rapporten. Men Socialdemokraterna yrkade för att punkten skulle bordläggas.

– Vi behövde mer tid att behandla och förankra frågan internt inom partiet, förklarar Anna Jivén (S), ledamot i styrelsen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Nu hoppas styrelsens andre vice ordförande Roger Höög (V), som deltagit i rapportarbetet men varit kritisk till ombildningsförslaget, att S, hans eget parti och Miljöpartiet ska hitta ett sätt att samarbeta i frågan. 

– Jag är jätteintresserad av att hitta någon väg framåt där vi hindrar en massa billiga hyresrätter från att bli bostadsrätter, säger han. 

Men Anna Jivén vill inte gå in på vilka delar av rapporten de nu vill gå igenom igen. Hon vill inte heller säga om hennes parti ställer sig emot ombildningarna.

– Vi behöver mer tid att bereda frågan. Vi har inte tagit ställning till det än, men vi ska prata om rapporten som helhet. 

Varför behöver ni behandla rapporten en gång till?

– Det är annan uppställning nu, ett annat ledarskap i partiet men även i staden. Nya människor, helt enkelt.

Kan ni tänka er att samarbeta med Vänsterpartiet i frågan om ombildningarna?

– Det är inte en sak som jag kan prata om nu.

Enligt rapporten, som alltså bordlades, ska andelen hyresrätter i områden som Hjällbo, Bergsjön, Biskopsgården och Hammarkullen minska. Till 2035 ska inget av dem ha mer än 75 procent hyreslägenheter; den siffran ligger idag mellan 80 och 92 procent.

Delvis ska det ske genom att nya bostadsrätter och egnahemsbostäder byggs. Men eftersom det samtidigt kommer att uppföras nya hyresrätter måste en del av de befintliga hyreslägenheterna ombildas, enligt rapportförfattarna.   

Inför att förslaget skulle antas av Framtidenkoncernen skickade Vänsterpartiet med ett yrkande om att stryka delen om ombildning av hyresrätter i förorterna.

– Vid ombildning flyttar man ju den ekonomiska risken från bostadsbolagen till den enskilde. Idag är det bolaget som står för risken om det blir en prisnedgång. Dessutom försvinner en massa billiga hyresrätter ur beståndet, och det är de som i mångt och mycket efterfrågas idag, säger Roger Höög.

Rapporten kommer att tas upp på Framtidenkoncernens nästa styrelsemöte den 4 juni.