Nyheter.

2019-05-10 07:26
  • Andelen hyresrätter är för hög i Göteborgs låginkomstområden slår politiker fast i en rapport. Bild: Sanna Arbman Hansing
    Andelen hyresrätter är för hög i Göteborgs låginkomstområden slår politiker fast i en rapport.
  • Mats Arnsmar (S). Bild: Socialdemokraterna
    Mats Arnsmar (S).
  • Roger Höög (V). Bild: Alice Vernersson
    Roger Höög (V).
Puffetikett
ETC Göteborg

Politiker vill ombilda hyreshus i förorten

Kommunala bostadsbolag kan komma att sälja ut hyresrätter i Göteborgs förorter genom att ombilda dem till bostadsrätter.

”Det krävs gamla och nya hyresrätter så väl som gamla och nya bostadsrätter om vi vill ha ett blandat lokalsamhälle, där direktörens barn går i skolan med arbetarens barn”, säger Mats Arnsmar (S).

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Andelen hyresrätter är för hög i Göteborgs låginkomstområden. Därför borde kommunala bostadsbolag inte bara bygga nytt där, utan även satsa på ombildningar till fler bostadsrätter. Det slår politiker fast i en rapport som ska antas på Framtidenkoncernens styrelsemöte på tisdag. Den kommer att ange riktningen på allmännyttans arbete på de här platserna, något som tidningen Hem och hyra var först ut att rapportera om.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

75 procent hyresrätter målet

Till 2035 ska andelen hyresrätter i områden som Hjällbo, Bergsjön, Biskopsgården och Hammarkullen minska. Inget av dem ska ha mer än 75 procent hyreslägenheter; den siffran ligger idag på mellan 80 och 92 procent. Delvis ska det ske genom att nya bostadsrätter och egnahemsbostäder byggs. Men enligt politikerna räcker inte det, eftersom det samtidigt kommer att uppföras nya hyresrätter. Därför måste en del av de befintliga hyreslägenheterna ombildas.

– Forskare säger att ska man få ett bra lokalsamhälle så ska man blanda upplåtelseformer. Och då är vår tanke, hur kan vi skapa det?, förklarar Mats Arnsmar (S), som varit med och tagit fram rapporten.

”Tar ut billiga hyresrätter”

Men slutsatserna har fått hård kritik från Vänsterpartiet. De håller med om att det är viktigt med blandade bostadsformer, men tycker inte ombildning är rätt väg att gå. De hyreslägenheter som byggs idag är för dyra för många vilket innebär att efterfrågan på billiga hyresrätter är stor. En betydande del av dem ligger i förorterna och det vore ett misstag att göra sig av med dem, menar Roger Höög (V), som också deltagit i rapportarbetet.

– Då kommer de försvinna ur kommunens bestånd för all evig framtid. Man tar ut de billiga hyresrätterna ur systemet när det är precis de som efterfrågas. Det tycker jag är problematiskt.

Finns ingen folklig rörelse

Dessutom finns ingen folklig rörelse som jobbar för ombildning i de här områdena, enligt Roger Höög. Därför tror han att lokalinvånare skulle behöva övertalas för att det ska gå att genomföra – något som skulle kräva mycket resurser.

I rapporten föreslås även att de kommunala bolagen går in och köper lägenheter från nybildade bostadsrättsföreningar och hyr ut dem i andra hand till de hyresgäster som inte velat köpa loss dem. Men Roger Höög tror att en blandning av hyresgäster och bostadsrättsägare i samma byggnad skapar risk för missämja.

– Jag har sett många exempel där det blivit konflikter, där de som äger tycker att de som hyr är en belastning, eller att det vore bra om de sålde av sina lägenheter så att det blir mer pengar till föreningen som då kan sänka sina boendekostnader.

Långt perspektiv

Förslagen på ombildning kan verka drastiska i ett kort tidsperspektiv, men tittar man 40 år fram i tiden så kommer förändringarna inte verka lika omvälvande, menar Mats Arnsmar.

– I Gårdsten har man hållit på med ombildningar i 30 år och de är inte färdiga än. Det här är inte något som görs på ett par veckor.

Inom de kommande decennierna kommer befintliga hyresrätter dessutom hinna åldras. Enligt Mats Arnsmar är det bara en liten del av dem som renoveras och därför kommer det även fortsättningsvis att finnas billiga hyreslägenheter i Göteborg.

Vill se större omflyttning

Han vill se en större omflyttning i staden och menar att det underliggande problemet är att det finns för lite bostäder överhuvudtaget.

– Det är det som är den stora bristen, säger han och fortsätter:

– Man måste titta på det som en helhet. Man kan inte ta ut en liten fyrkant och säga att i detta område är det så här. Vi kommer aldrig åt segregationen då.

Då måste de här hyresrätterna bli bostadsrätter?

– Tricket är att om vi ska bygga mer i de här områdena kan vi inte bara bygga dyra bostadsrätter och lägga dem bredvid gamla hyresrätter. Det är liksom inte bara det ena eller det andra. Det krävs gamla och nya hyresrätter så väl som gamla och nya bostadsrätter om vi vill ha ett blandat lokalsamhälle, där direktörens barn går i skolan med arbetarens barn.

Fakta om rapporten

Sätter upp mål för hur Göteborgsförorter som Hjällbo, Bergsjön, Biskopsgården och Hammarkullen ska få mer blandade boendeformer. Syftet är att bryta segregation.

Om rapporten antas innebär det att allmännyttiga bostadsbolag ska jobba mot att:

Ändra hyresrättsandelen i områdena, från 80–92 procent till 65–70 procent år 2035.

Öka nyproduktionen i förorterna från 10 procent de kommande tio åren till 20 procent.

Verka för ombildning av befintliga hyresrätter till bostadsrätter. De kommunala bostadsbolagen föreslås bland annat gå in och köpa lägenheter från nybildade bostadsrättsföreningar som kan hyras ut i andra hand till de hyresgäster som inte vill köpa loss sina lägenheter.

Rapporten är skriven av politiker som suttit i de kommunala bostadsbolagens styrelser och ska klubbas på Framtidenkoncernens styrelsemöte på tisdag.