Nyheter.

2019-01-08 16:00
Sedan årsskiftet måste alla hyresvärdar – inklusive de privata – gå efter kötid när lägenheter ska hyras ut. Foto: Sao-Mai Dau
Sedan årsskiftet måste alla hyresvärdar – inklusive de privata – gå efter kötid när lägenheter ska hyras ut.
Puffetikett
ETC Göteborg

Nytt avtal bäddar för färre lägenheter på Boplats

Som ETC Göteborg tidigare rapporterat har privata hyresvärdar fattat tycke för uppstickarsajten Homeq. Branschorganisationen Fastighetsägarnas medlemmar går nu över till den nya förmedlingssidan.

I veckan tecknade Fastighetsägarna ett avtal med det privata startup-företaget Homeq. Det innebär troligen att deras medlemmar kommer att lämna den kommunala bostadskön Boplats och hyra ut sina lägenheter via den nya sajten i stället. Totalt handlar det ett 80-tal hyresvärdar i Göteborgsområdet.

– Det här är vårt bidrag till en bättre fungerande bostadsmarknad i Göteborgsregionen, säger Rikard Ljunggren, näringspolitiskt ansvarig vid Fastighetsägarna, till SVT Nyheter Väst.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Bakgrunden är en förändring som trädde i kraft vid årsskiftet som innebär att alla som hyr ut via Boplats måste erbjuda kontrakten till den person som har längst kötid, förutsatt att de uppfyller eventuella förbestämda kriterier. På Homeq och andra liknande tjänster är fastighetsägarna mer fria att handplocka sina hyresgäster, vilket har kritiserats av bland annat Boplats styrelseordförande Christian Larsson (V).

– Jag uppfattar det som att konceptet för Homeq och liknande tjänster är att det inte finns några regler. Det finns ingen transparens för hur man väljer ut de bostadssökande utan det är helt och hållet upp till fastighetsägarna. Eftersom det saknas insyn är det svårt att bedöma vilka bostadssökande som kommer tjäna på det här, men jag skulle säga att om du har en lite högre inkomst och ett svenskklingande efternamn så är det ett system som passar dig, sa han till ETC Göteborg i november.

Det nya avtalet mellan Fastighetsägarna och Homeq innebär att alla branschorganisationens medlemmar har möjlighet att hyra ut via den privata sajten. Men enligt Boplats vd Maria Meyer-Martins har ingen privat hyresvärd sagt upp sitt avtal med den kommunala bostadskön än.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter