Nyheter.

2018-11-02 09:15
  • Nästan hälften av de lägenheter som Boplats förmedlar kommer från de privata hyresvärdarna. Om de skulle gå över till andra marknadsplatser skulle den kommunala bostadskön bli längre och dyrare. Bild: Sao-Mai Dau
    Nästan hälften av de lägenheter som Boplats förmedlar kommer från de privata hyresvärdarna. Om de skulle gå över till andra marknadsplatser skulle den kommunala bostadskön bli längre och dyrare.
  • Pedram Kouchakpour, regionchef på Hyresgästföreningen, är orolig för att det nya systemet kommer att slå mot de som redan har det svårt på bostadsmarknaden.
    Pedram Kouchakpour, regionchef på Hyresgästföreningen, är orolig för att det nya systemet kommer att slå mot de som redan har det svårt på bostadsmarknaden.
Puffetikett
ETC Göteborg

Stark kritik mot ny privat bostadskö

Nu startar en alternativ ­bostadskö som tillåter hyresvärdarna att handplocka sina hyresgäster och bortse från deras ködagar.

Sajten får kritik för att sakna transparens och sålla bort låginkomsttagare.

Sedan 1994 har göteborgarna varit hänvisade till Boplats när de ska söka hyresrätter. Men nu lanseras ett nytt alternativ till den traditionella bostadskön som ägs av kommunen, de kommunala bostadsbolagen och de privata fastighetsägarna.

Det är start-up-bolaget Homeq som sedan några månader tillbaka förmedlar hyresrätter i Göteborg.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Skillnaden mot Boplats är att hyresvärdar som använder deras bostadsförmedling inte behöver välja den sökande med längst kötid. De kan sätta egna urvalskriterier, som att hyresgästen måste ha en årsinkomst om minst tre gånger ­årshyran, att den inte ska ha några betal­ningsanmärkningar eller ha genomgått en skuldsanering.

Belönas med extra köpoäng

Hyresgästföreningens region­chef Pedram Kouchakpour är orolig för att det nya systemet kommer att slå hårt mot grupper som redan har det svårt på bostadsmarknaden.

– Förlorarna är till exempel studenter, ensamstående föräldrar och pensionärer som har svårt att leva upp till krav på att tjäna tre gånger årshyran, säger han.

På Homeq kan hyresvärdarna också ställa krav på hur många personer som får bo i bostaden och ha ett tak för hur många gånger personen ska ha fått flyttat de senaste åren.

Precis som på Boplats rankas de sökande efter sina köpoäng, men det är helt upp till hyresvärden att bestämma vilka som ska kallas till visning och vem som ska få kontraktet. På Homeq kan man också få köpoäng på andra sätt än att vänta – man får exempelvis 30 extra ködagar för varje person man rekryterar till hemsidan.

Saknas insyn

Om man inte får en lägenhet via de allmännyttiga bostadsbolagen på Boplats kan man se hur lång kötid som krävdes för att få just den bostaden. Men på andra sajter kan det vara svårt att förstå vem som får lägenheterna, och på vilka grunder. Boplats styrelseordförande Christian Larsson (V) är orolig över bristen på insyn.

– Jag uppfattar det som att konceptet för homeq och liknande tjänster är att det inte finns några regler. Det finns ingen transparens för hur man väljer ut de bostadssökande utan det är helt och hållet upp till fastighetsägarna. Eftersom det saknas insyn är det svårt att bedöma vilka bostadssökande som kommer tjäna på det här, men jag skulle säga att om du har en lite högre inkomst och ett svenskklingande efternamn så är det ett system som passar dig, säger han.

Finns stort missnöje

Bland de privata fastighetsägarna finns ett stort missnöje med Boplats. Enligt en enkätundersökning från branschorganisationen Fastighetsägarna så funderar nio av tio av de privata uthyrarna på att lämna bostadsförmedlingen vid årsskiftet.

Bakgrunden är att eftersom Boplats numera tar ut en köavgift så är det olagligt att fördela efter andra kriterier än kötid. Från och med årsskiftet kommer därför alla hyresvärdar att behöva erbjuda kontrakten till den person som har längst kötid, förutsatt att de upp­fyller eventuella förbestämda kriterier.

Om de privata hyresvärdarna skulle sluta hyra ut via Boplats skulle det få stora konsekvenser för sajtens 200 000 bostadssökande. Idag kommer nästan hälften av de lägenheter som Boplats förmedlar från de privata hyresvärdarna. När antalet bostäder minskar så kommer väntetiderna bli längre och köavgiften bli högre. Boplats planerar redan nu att höja avgiften från 100 kronor till någonstans mellan 200 eller 300 kronor.

– Det kostar mycket att underhålla Boplats system, så om vi förmedlar färre lägenheter blir varje lägenhet dyrare att förmedla. Därför kommer det behöva bli dyrare att stå i kö på Boplats, säger Christian Larsson.

Men det är inte säkert att de privata fastighetsägarna kommer att lämna Boplats. Branschorganisationen Fastighetsägarna har samtal med kommunen om de ska arbeta vidare med Boplats it-verktyg på något sätt. Sam­tidigt ser de över möjligheterna att starta en egen marknadsplats för de privata värdarna, alternativt att börja samarbeta med en befintlig aktör.

Vill ha gemensam kö

En fastighetsägare som redan valt att lämna Boplats är Balder. De hyr numera ut alla sina lägenheter via Homeq och totalt rör det sig cirka 250 lägenheter om året i Göteborgsregionen.

Enligt marknadschefen Sandra Nilsson bytte de inte på grund av förändringarna på Boplats, utan för att de vill ha samma uthyrningsplattform över hela landet.

Precis som tidigare ställer de krav på att hyresgästerna har en fast inkomst och en årsinkomst om minst tre gånger årshyran, men när de kriterierna är uppfyllda går de efter kötid. Dock kan positiva referenser från tidigare hyresvärdar stärka hyresgästernas chanser.

Christian Larsson hoppas att de övriga privata hyresvärdarna ska hyra ut sina lägenheter via den kommunala bostadskön även efter årsskiftet.

Just nu håller Boplats på att se över vilket erbjudande de kan ge till de privata hyres­värdarna för att de ska stanna kvar. Det kan handla om att de får hjälp med marknadsföring och får vissa tjänster gratis
som de förut var tvungna att betala för.

Även Pedram Kouchakpour på Hyresgästföreningen hoppas att de privata hyresvärdarna ska ta ett samhällsansvar.

– Vi behöver se till att alla människor har någonstans att bo oavsett inkomstnivå. Därför tycker jag att man ska ha en gemensam plattform där alla kan ställa sig i kö och bostäderna fördelas efter rimliga kriterier. Om man vill vara en aktör som utgår från jämlikhet och tar ansvar över att människor har någonstans att bo, är det fel väg att börja handplocka sina hyresgäster, säger han.

Läs vidare på nästa sida: ”Vi har haft människor som fått lägenheter med 60 ködagar”

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Vad har hänt?

Boplats startade 1994 som ett samarbete mellan Göteborgs stad, de kommunala bostadsbolagen och de privata fastighetsägarna. Från början var det gratis att stå i kön, men 2014 började de att ta ut en årsavgift.

När de började ta betalt gick de från att vara en marknadsplats till en bostadsförmedling, och för en sådan är det olagligt att fördela efter andra kriterier än kötid. I praktiken innebär det att hyresvärdar fortfarande kan ställa krav, exempelvis att man inte får ha husdjur eller röka i lägenheten. Men av alla intressenter som uppfyller kraven måste man erbjuda kontraktet till den med längst kötid.

Att de blev en bostadsförmedling ställde också till det med ägarkonstellationen, så förra hösten röstade kommunfullmäktige igenom att kommunen skulle bli ensam ägare.

Den förändringen kommer att sjösättas nu vid årsskiftet, och konsekvensen blir att de privata hyresvärdarna inte längre kommer kunna välja själva vem de ska skriva kontrakt med.

Det här är Homeq

Ett bolag som startades av ingenjörsstudenter i Linköping och som på kort tid har etablerat sig i flera svenska städer.

Det är gratis att stå i deras bostadskö men man måste vara minst 18 år och identifiera sig med Bank-ID.

Hyresvärdarna får sätta egna urvalskriterier. Kraven kan exempelvis vara att man ska ha en inkomst om minst tre gånger månadshyran, att man inte ska ha några betalningsanmärkningar eller att man inte ska ha genomgått en skuldsanering eller personlig konkurs.

De sökande rankas sedan efter sina köpoäng, men det är helt upp till hyresvärden att bestämma vilka som ska kallas till visning och vem som ska få kontraktet.