Utrikes.

2019-07-23 11:40
Erik Hånell, vd Stena Bulk / Besättningen ombord på det beslagtagna fartyget. Bilden är släppt av iransk statlig tv. Bild: Press / Irib News Agency via TT
Erik Hånell, vd Stena Bulk / Besättningen ombord på det beslagtagna fartyget. Bilden är släppt av iransk statlig tv.
Puffetikett
ETC Göteborg

Stenas besättning fortfarande fast i Iran

Stena Bulks vd Erik Hånell väntar fortfarande på besked från Iran vad besättningen på rederiets beslagtagna lastfartyg anklagas för.

Ännu har de inte fått träffa besättningen, men på måndagen släpptes bilder innifrån fartyget av iransk statstelevision

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Det var i fredags som fartyget Stena Impero, ägt av Stena Bulk med huvudkontor i Göteborg, beslagtogs av iranska myndigheter. Fartyget bordades och fördes till den iranska hamnstaden Bandar Abbas. 

Enligt internationella medier går Irans anklagelser ut på att fartyget dels ska ha befunnit sig på iranskt vatten, dels ha kört på en fiskebåt. Men inga anklagelser har framförts till rederiet direkt.

– Det har varit tyst de senaste 36 timmarna kring de initiala anklagelserna som figurerat i olika medier, så nu väntar vi framför allt på besked direkt från iranska myndigheter kring vad vi anklagas för, sa Erik Hånell till ETC Göteborg under måndagen.

– Vi vet med säkerhet att vi befann oss på internationellt vatten, vi kan se varje minut var fartyget befunnit sig. Och någon fiskebåt har vi inte heller kört på.

Fokus ligger nu på att få träffa besättningen, bestående av 23 sjömän från Indien, Ryssland, Lettland och Filippinerna. En formell begäran att få gå ombord har skickats till iranska myndigheter, men inget svar har hittills kommit. 

Under måndagen släppte Iran bilder som sägs visa besättningen ombord på fartyget. Bilderna förmedlades via landets nyhetsbyrå Fars och den iranska statstelevisionen IRIB, och visar besättningsmännen iklädda röda overaller sittande runt ett bord.

En representant från rederiets försäkringsbolag ska ha varit ombord i lördags, och då mådde besättningen under omständigheterna bra.

– Vi har ingen anledning att tro att det skulle ha ändrats, men självklart är de under en enorm press av att ha försatts i den här situationen, säger Erik Hånell.

Fartyget är svenskägt men går under brittisk flagg, och Storbritanniens utrikesminister har fördömt Irans agerande.

– Vi har haft en bra dialog med både den svenska och brittiska regeringen, och känner att de försöker hjälpa oss att lösa situationen, säger Erik Hånell.

Ni tycks ha blivit en bricka i ett storpolitiskt spel mellan Iran och Storbritannien – vad är din kommentar till det?

– Vi agerar som transportör av last och håller oss till det. Vårt fokus är på att se till att vår besättning mår bra och att det blir en lösning på den här situationen. Det eventuella politiska spelet kan jag inte, och vill jag inte, ha någon åsikt om.

Stena Bulk har på grund av rådande situation beslutat att tillfälligt stoppa all trafik genom Hormuzsundet, skriver GP.

Detta har hänt

4 juli stoppas en iransk tanker av brittisk marin i Gibraltar, anklagad för att vara på väg till Syrien med olja i strid med EU:s sanktioner.

11 juli hävdar brittiska regeringen att iranska fartyg närmar sig en brittisk tanker och försöker få den att ankra i iranskt vatten. Iran nekar till anklagelserna.

19 juli beslagtar Iran svenskägda, brittiskflaggade fartyget Stena Impero. Ytterligare en brittisk, Panamaflaggad tanker bordas men tillåts fortsätta sin färd.

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt har i starka ordalag fördömt Irans agerande.