Sport.

2019-08-23 10:31
 • Sveriges Linn Nilsson, Charlotta Fougberg och Sara Christiansson efter damernas 10 000m under Finnkampen förra året. Bild: Christine Olsson/TT
  Sveriges Linn Nilsson, Charlotta Fougberg och Sara Christiansson efter damernas 10 000m under Finnkampen förra året.
 • Tilde Johansson. Bild: Pontus Lundahl/TT
  Tilde Johansson.
 • Sara Christiansson, Sävedalens SK, är med i Finnkampen för tredje gången. Precis som förra året dubblerar hon. 1 500 och 5 000 meter blir det den här helgen på Stockholms Stadion. Bild: TT
  Sara Christiansson, Sävedalens SK, är med i Finnkampen för tredje gången. Precis som förra året dubblerar hon. 1 500 och 5 000 meter blir det den här helgen på Stockholms Stadion.
Puffetikett
ETC Göteborg

”Varje poäng räknas i Finnkampen”

Stjärnorna Armand Duplantis, Daniel Ståhl och Angelica Bengtsson finns med i den svenska truppen när Finnkampen avgörs i Stockholm.

Men de mindre namnkunniga friidrottarna är lika viktiga om segern ska tas.

Löparen Sara Christiansson, 22, från Göteborg gör två starter under helgen.

Inte mindre än 17 svenskar i Finnkampstruppen är uttagna till VM i Doha i september. Sex av dem ligger dessutom topp-10 på världsrankingen. Det är förutom diskuskastaren Ståhl och stavhopparna Duplantis och Bengtsson även Erika Kinsey, höjdhopp, Fanny Roos, diskus, och Thobias Montler, längdhopp.

– Men när man är med i Finnkampen känner man verkligen att alla är viktiga. Varje poäng räknas och det är alltid bra lagkänsla, säger Sara Christiansson, Sävedalens AIK.

Hon är i hetluften klockan 19.20 på Stockholms Stadion på lördagen. Tillsammans med Hanna Hermansson och Yolanda Ngarambe ska hon försöka att plocka hem så många poäng som möjligt till Sverige på 1 500 meter.

Mycket taktik i Finnkampen

En seger i loppet ger sju poäng. Lyckas något av laget med en trippel innebär det grenseger med 16–5. Av svensktrion är Christiansson den med sämsta årsbästatid.

– Finnkampen kan ju innebära annorlunda lopp. Det handlar mycket om taktik – som vi lägger upp tillsammans med grenledaren – men jag hoppas ändå på snabba lopp under helgen. Det vore kul att få slå pers, säger hon.

Christiansson slog till med ett personligt rekord på 3 000 meter på Göteborg Grand Prix på Slottsskogsvallen för en vecka sedan, och höjde självförtroendet ett snäpp. Men det är inte en distans på Finnkampen. Helgens andra start gör 22-åringen i stället på 5 000 meter på söndag.

– Jag var lite mer specialiserad mot de kortare distanserna tidigare, men nu går det mer mot 5 000 meter.

OS är stora målet

Sara Christiansson – uppväxt i Grästorp utanför Trollhättan – började elitsatsningen för tre år sedan. Då bytte hon klubb och tränare, och flyttade så småningom också till Göteborg. Fram till nu har hon gjort satsningen samtidigt som hon har jobbat heltid som receptionist.

– Det har inte varit optimalt, det blir intensiva och långa dagar. Men nu ska jag börja studera, och det tror jag kommer gynna mitt idrottande. För att jag ska kunna lyfta mig till nästa nivå måste sömn och återhämtning prioriteras mer.

De kortsiktiga målen är – förutom att göra bra ifrån sig på SM i Karlstad nästa helg – Terräng-EM i december och inomhus-VM till våren.

– EM utomhus är väl nästa års stora mål egentligen. Mitt drömmål är OS, men det känns lite för häftigt att kvala till OS 2020. Men kanske 2024…

Vad behöver du förbättra?

– Det är allt om jag ska lyfta mig till nästa nivå. Men kanske mest min snabbhet, att kunna avsluta loppen bättre.

Förra året vann de svenska damerna Finnkampen med 216–194 medan det blev en knapp förlust för herrarna. På pappret ser årets tävling ut att sluta med svenska segrar, men jobbet ska ju som bekant göras också.

– Finnkampen är alltid speciell. Det är en av årets absolut roligaste tävlingar, säger Sara Christiansson.

Västsvenskarna i Finnkampen

Kvinnor

Lisa Lilja, Ullevi FK, 200 m och 4x100 m

Lovisa Lindh, Ullevi FK, 800 m

Sara Christiansson, Sävedalens AIK, 1500 m och 5000 m

Linn Söderholm, Sävedalens AIK, 3000 m hinder

Amélie Svensson, Sävedalens AIK, 3000 m hinder

Hanna Palmqvist, Mölndals AIK, 400 m häck

Johanna Holmén Svensson, Ullevi FK, 400 m häck

Michaela Meijer, Örgryte IS, stav

Tilde Johansson, Falkenbergs IK, längd

Rebecka Abrahamsson, Örgryte IS, tresteg

Tracey Andersson, Ullevi FK, slägga

Matilda Hellqvist, Ullevi FK, 4x100 m och 4x400 m.

Män

Felix Svensson, Mölndals AIK, 200 m

Felix Francois, Örgryte IS, 400 m och 4x400 m

Suldan Hassan, Ullevi FK, 1500 m

Vidar Johansson, Sävedalens AIK, 3000 m hinder

Melker Svärd Jacobsson, Örgryte IS, stav

Gustaf Bålström, Ullevi FK, tresteg

Artur Engström, Örgryte IS, tresteg

Mustafa Mohamed, Hälle IF, 10 000 m