Sport.

2019-09-11 11:31
Över 4 500 förköpsbiljetter skvallrar om att intresset för Champions League-matchen mellan Göteborgs FC och tyska Bayern München är stort. På bilden GFC:s Elin Rubensson. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Över 4 500 förköpsbiljetter skvallrar om att intresset för Champions League-matchen mellan Göteborgs FC och tyska Bayern München är stort. På bilden GFC:s Elin Rubensson.
Puffetikett
ETC Göteborg

Storpublik när Bayern München kommer till Göteborg

Göteborg FC flyttar in på Gamla Ullevi för Champions League-matchen mot storklubben Bayern München.

Drömläget är ett publikrekord och slagläge inför returen i Tyskland om två veckor.

– Det kommer att bli en jättehäftig match, säger GFC-målvakten Jennifer Falk.

Uppladdningen kunde ha varit bättre för Göteborg FC. I lördags blev det förlust (1–2) mot Eskilstuna och gapet till serieledaren Rosengård blev några poäng större när skåningarna vann sin hängmatch dagen efter.

På onsdagskvällen väntar GFC:s viktigaste match på flera år, i alla fall i Europaspelet. På motsatt planhalva står alltså tyska storklubben Bayern München, som under de senaste åren har mångmiljonsatsat för att utmana stora rivalen Wolfsburg i högsta serien Frauen-Bundesliga.

Bayern har inlett sitt seriespel den här säsongen med två vinster av två möjliga och kommer alltså med godare form än GFC till slutspelsmatchen på Gamla Ullevi.

Kan bli nyckelspelare

Landslagsmålvakten Jennifer Falk kan bli en av nyckelspelarna för att ta Göteborg FC vidare i Champions League-slutspelet. I de två kommande omgångarna ska turneringens sista 32 lag kapas med hälften och Torslandabon Falk, 26, vill såklart att hennes lag hänger med minst ett steg till i turneringen.

– Det har gått helt okej för oss så här långt den här säsongen, tycker jag. Vi har några matcher där vi hade kunnat göra det bättre. Samtidigt är vi med i toppen av damallsvenskan och har ett bra utgångsläge. Det är roligt att det är så jämnt. Det blir många spännande matcher, säger hon.

Hur går dina tankar inför Bayern-matchen?

– Det är verkligen massor av tankar. Det kommer att bli en jättehäftig match och det är häftigt att vara på Gamla Ullevi. Det blir min första Champions League-upplevelse. Men jag har faktiskt inte hunnit tänka så mycket på det. Det är massa matcher och alla möjligt. Det låter säkert tråkigt, men jag tar verkligen en match i taget.

Vad betyder det för er som lag att ha chansen i Champions League-slutspelet?

– Jag känner mest att det ska bli häftigt att se var vi står, att vi får se hur vi kan mäta oss med ett såpass bra lag som Bayern.

Till sextondelsfinalen har GFC flyttat en dryg kilometer från Valhalla IP:s konstgräs till damlandslagets national­arena Gamla Ullevi någon dryg kilometer bort. Och det ser ut att kunna bli publikrekord. 2004 kom 5 037 för att se matchen mot den tidens svenska gigant Umeå IK. Inför Bayern-matchen är över 4 500 förköpsbiljetter sålda.

– Jag hoppas att det kan locka dit många. Jag tror att de flesta som följer oss känner att det kommer att bli en häftig match. Det är ju en jättefin arena och gräset lär vara fint också.

För Jennifer Falks egen del har 2019 inneburit ett lyft. Sedan förra året konkurrerar Falk med holländskan Loes Geurts och under fjolårssäsongen delade de mer eller mindre rakt av på startplatsen mellan stolparna. I år har Falk däremot startat i elva seriematcher och Geurts i resterande fem.

– Jo, men det har väl gått rätt okej för mig personligen. Jag har fått spela mer i år än förra året. För två år sedan var jag skadad, jag åkte på en hjärnskakning. Förra året kom jag tillbaka och missade försäsongen och kom inte riktigt in i det. I år har jag varit med från start. Det gör skillnad.

Sedan hon kom till Göteborg FC från Mallbacken 2015 har Jennifer Falk förlängt sitt kontrakt med GFC två gånger och är numera en av trotjänarna i klubben. Det har varit hög spelaromsättning under de gångna säsongerna.

– Jag har fått eller tar nog en annan roll i dag än när jag kom. Jag tar mer ansvar och större plats i gruppen. Men det är nog bara naturligt. Det är inget som har skett medvetet. Det är en blandning av att ha varit i klubben ett tag och att jag blir äldre.

I somras var Falk med i den svenska VM-truppen som vann VM-brons i Frankrike. Veteranen Hedvig Lindahl stod varenda minut under världsmästerskapet medan Jennifer Falk och Rosengårds Zecira Musovic agerade backups.

– Det är så svårt att sammanfatta för det känns fortfarande som att jag inte har tagit in ännu att jag har varit med. Att jag har en VM-bronsmedalj. Det var så häftig och jag är så stolt över laget. Det är klart att det hade varit häftigt att få spela, men jag visste förutsättningarna när jag kom med. Laget och ledarna är bra på att behandla alla lika. Vi hade det väldigt bra. Jag kände mig verkligen som en del i laget.

Vad tänker du om din landslagsframtid?

– Just nu är min första dröm att få spela en match. Det är det första som jag tänker på. För varje landslagssamling som jag är med känner jag mig mer och mer bekväm i laget.

Men först och främst väntar alltså kvällens match mot Bayern München.

– Det känns som att vi har en bra chans att gå vidare. Vi kommer i alla fall att satsa allt vi har, säger Jennifer Falk.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Göteborg FC i Champions League

Klubben har varit med i Uefa Women’s Champions League vid två tidigare tillfällen. Säsongen 2011/2012 blev det uttåg mot brittiska storklubben Arsenal och året efter blev det samma sak fast mot franska Juvisy.