Sport.

2018-12-05 16:10
Högsbo Basket driver Basketfestivalen, som lockar 7 000 basketspelande ungdomar från hela Sverige och flera andra länder. Bild: Johan Axelsson/Bildbyrån
Högsbo Basket driver Basketfestivalen, som lockar 7 000 basketspelande ungdomar från hela Sverige och flera andra länder.
Puffetikett
ETC Göteborg

Spontanbasket gör skillnad

Högsbo Basket satsar på socialt arbete där boll och barn är i centrum. Bland annat genom lyckade projekt med utlåning av fritidsutrustning och spontanbasket i Frölunda.

”Det ska inte bara se bra ut på ett papper, det måste ske förbättringar i verkligheten”, säger verksamhetschefen Carina Peleg.

Västra Frölunda är hemmaplan för Högsbo Basket, som har runt 700 ungdomar som spelar i klubben. Sportsligt går det bra, A-laget i damernas basketliga har överraskat många och är med i fajten om en slutspelsplats.

Parallellt med alla matcher och träningar sker ett ständigt arbete med olika sociala projekt. Både direkt och indirekt. Målet som med de flesta breddidrottsföreningar är att inkludera så många som möjligt och bidra till en meningsfull fritid och folkhälsa för de som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med klubben.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Ett exempel är Fritidsbanken på Frölunda torg där basketklubben både har bidragit med utrustning för utlåning och verksamhetschefen Carina Peleg ingår i den lokala Fritidsbanken-styrelsen.

Går att låna hos Fritidsbanken

Hos Fritidsbanken kan vem som helst gratis låna sport- och fritidssaker i upp till två veckor.

– Vi har varit väldigt engagerade där sedan början. Vi har varit det genom Fokus Förening, ett nätverk där vi jobbar tillsammans med några av de andra föreningarna i stadsdelen, Göteborgs Stad och Frölunda torg ingår i ett samverkansprojekt. Det är bland andra Västra Frölunda IF, BK Heid och SG 97 som är med där och kulturföreningen Levande Betong, säger Carina Peleg.

Hon lyfter vikten av att föreningarna har en stor samlande kraft.

– Ta spontanidrottsprojektet Street Games som ett exempel. Vi började med basket i Positivparken bakom Frölunda torg. Vi fick väldigt bra schwung på det när det startade upp för ungefär fyra år sedan, kanske framför allt på hösten när vi flyttade inom­hus. Vi lyckades locka många som blev intresserade av basketen. Det kom ungdomar från alla möjliga ställen, framför allt från västra Göteborg. Det var ungdomar från Frölunda, Högsbo, Askim och Kullavik, bland annat.

Numera drivs Street Games av VG Idrott, Västra Götalands idrottsförbund.

– Tanken från början när vi gick in i det var att vi bara skulle ha lite sommaraktivitet, men det blev för stort för oss så det var kanon att de kunde ta över det.

Driver Basketfestivalen

Högsbo Basket driver Basketfestivalen, som lockar 7 000 basketspelande ungdomar från hela Sverige och flera andra länder. Med en liten organisation är det en utmaning att ”vara överallt”, att både driva den egna kärnverksamheten som ju är basketspel och samtidigt lägga tid och resurser på sociala samverkansprojekt med kommunen eller andra föreningar.

Högsbo Basket har fortfarande ungdomsledare från föreningen som i allra högsta grad är involverade i Street Games, men driften av projektet ligger alltså numera hos det regionala idrottsförbundet.

– Alla vi föreningar som är med har så mycket med våra egna verksamheter att det är svårt när det blir för stora saker vid sidan om. Men när vi har möjlighet att ställa upp så gör vi givetvis det. Föreningar har ju inte så mycket personal generellt sett, och den stora delen av tiden som läggs av ledare och andra är ju helt på ideell basis, så det gäller för oss att lägga resurser och kraft på rätt saker.

Arbetar för att aktivera barn

Carina Peleg pekar på Fokus Förening som det tydligaste exemplet där de lokala klubbarna tillsammans gör skillnad för stadsdelens medborgare. Grunden för organisationen Fokus är att uppmärksamma och ta tag i en serie problem som finns i de västra delarna av Göteborg. Studier och undersökningar som organisationen lutar sig mot visar att det finns stora ekonomiska klyftor här jämfört med andra stadsdelar. Några av följderna är bland annat höga ohälsotal bland unga och att många skolelever i årskurs nio inte får godkänt avgångsbetyg.

Fokus Förening arbetar för att aktivera barn och unga genom samverkan mellan Högsbo Basket och de andra lokala idrottsföreningarna.

– Jag tycker att vi har många personer som är drivande och visionära. Vi vill att det ska bli bra, vi vill göra skillnad. Det ska inte bara se bra ut på ett papper, det måste ske förbättringar i verkligheten. Dit når vi bland annat genom att aktivera barn och ungdomar genom idrotten.

Basketen central

För Högsbo Basket är basketen i sig i fokus.

– Vi vill sprida vår sport på alla sätt vi kan och få fler intresserade och engagerade. Det kan vara allt från kompisarna som följer med och ser en träning som en av våra tjejer har med sitt lag. De som sitter vid sidan av och tittar på berörs ju indirekt av basketen. Men det kan också vara föräldrar som tar aktiv del i träningen och inte ”bara” är på läktaren. Vi ser att många vill vara mer delaktiga i sina barns lag och det är alltid välkommet.

Basketklubben har inte presenterat planerna ännu, men just nu pågår ett förarbete med en eventuell framtida satsning på ungdomar i stadsdelen.

– Nästa steg är nästa steg. Jag kan inte säga något mer, för vi är inte klara med det ännu. Men vi ser att vi skulle kunna göra något hos oss i Gothia Arena, kanske redan till våren, men jag vill inte säga för mycket.

Relaterade artiklar