Sport.

2018-10-10 13:45
  • Sist in i Frölundas trupp är förre juniorlandslagsbacken Jacob Moverare.
    Sist in i Frölundas trupp är förre juniorlandslagsbacken Jacob Moverare.
  • ”Drömmen är att spela för LA Kings. Om jag lägger ner rätt jobb och sköter mig tror jag verkligen att jag kan ta mig dit”, säger Jacob Moverare. Bilder: Joel Marklund/Bildbyrån
    ”Drömmen är att spela för LA Kings. Om jag lägger ner rätt jobb och sköter mig tror jag verkligen att jag kan ta mig dit”, säger Jacob Moverare.
Puffetikett
ETC Göteborg

Sist in – nu drömmer han om NHL och SM-guld

Sist in i nya Frölunda.

Nu vill Jacob Moverare, 20, vinna SM-guld – och nå NHL.

”Det är klart att det är drömmen”, säger han.

Det är hårt att säga att det har varit svängdörrar i Frölundas omklädningsrum inför den här säsongen, men det kan konstateras att det – som vanligt – har varit en del spelare som både har lämnat och tillkommit.

För övrigt är det en elektronisk skjutdörr till Frölundas omklädningsrum i Frölundaborg. Man behöver bara trycka på en knapp – så öppnar den sig.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


Bland de mest tongivande spelarna som inte är med längre finns såklart NHL-nykomlingen Rasmus Dahlin och förra årets skyttekung Victor Olofsson. Båda tillhör numera Buffalo Sabres.

På kontot in märks bland andra hemvändaren Patric Carlsson, som återvänder från finska HIFK, och Rhett Rakhshani, som tidigare har spelat i fyra olika SHL-klubbar.

Sist in i truppen blev förre juniorlandslagsbacken Jacob Moverare, som har ett förflutet i både Skellefteå och HV71. Han har spelat i Nordamerika de två senaste säsongerna. Moverare tillhör Los Angels Kings organisation, men har inte spelat något alls i NHL. Däremot har det blivit spel i ju­niorligan OHL för 20-åringen. Han har dessutom varit med på flera träningsläger med Kings NHL-lag.

Hur är det att möta stjärnor som Anze Kopitar ute på rinken?

– Det är coolt! De är jävligt skickliga. Man tror att man läser dem men då har de redan läst vad jag ska göra. De tänker ett steg före. Det är häftigt att försöka lära sig så mycket som möjligt av dem när jag får chansen.

Ett lån över säsongen

Övergången till Frölunda är ett lån som sträcker sig över den här säsongen.

– Jag var här i somras och tränade med laget. När Frölunda och LA började snacka om det blev jag väldigt taggad på att komma hit och spela. Jag vet hur bra det är här i Frölunda.

Han är kompis med Lias Andersson, som har varit i Frölunda och Moverares tidigare klubb HV71, och det var New York Rangers-spelaren Andersson som lockade Moverare till Göteborg.

– Vi spelade ihop i HV och han bor ju här på somrarna. Mina föräldrar bor i Jönköping och Lias kände en bra personlig tränare här som vi kunde köra med och jag fick vara med och träna med Frölunda om jag ville.

Det ena ledde till det andra och Jacob Moverare blev den sista spelaren in i den nya Frölunda-truppen.

Han har flyttat in hos lagkamraten Tim Söderlund, kompis bland annat sedan tiden ihop som juniorer i Skellefteå.

– Det funkar riktigt bra. Det är jäkligt roligt. Vi håller det ganska städat. Det var riktigt rent för några dagar sedan, haha. Vi får det att gå runt väldigt bra. Jag trivs i Göteborg.

Hur går dialogen med LA Kings?

– Scouterna Niklas Andersson och Christian Ruuttu, som båda har spelat i Frölunda tidigare, arbetar för LA Kings och de kommer säkert att följa upp med mig hur det går här. Kings är väldigt bra på att ha snack med oss ”prospects.”

De två senaste säsongerna har Moverare hållit till i Mississauga i Ontario, Kanada.

– Det var en väldigt rolig upplevelse. Jag har utvecklats där. Vi hade ett riktigt bra lag, framför allt den första säsongen. Då gick vi till final, som vi oturligt torskade. Den andra säsongen fick vi det inte att stämma. Vi fick inte riktigt ihop det i omklädningsrummet. Det var en del bråk och så. Alla drog inte åt samma håll.

Hur är stämningen i Frölundas omklädningsrum då?

– Haha, det är mycket bättre! Alla i laget är jätteschyssta och coacherna har varit bra på att visa hur vi ska spela. Det har varit grymt här, det är en riktigt bra organisation.

För Frölundas del har säsongen inletts med blandade resultat. På de sex inledande matcherna är tabellraden 2–2–2 – som står för vinster, övertidsvinster och förluster. Frölunda är svårslaget, men också målsnålt framåt. Det har inneburit att det har blivit jämna matcher rakt igenom. Laget ligger på sjätte plats i SHL-tabellen.

– Vi har väl börjat helt okej, tycker jag. Vi är riktigt bra defensivt. Vi har pratat en del om att vi måste bli bättre på våra uppspel. Det är starten på vår offensiv. Våra forwards måste få pucken på bladet för att kunna hantera den, jobba framåt och göra mål. Vi måste bli bättre på det där. Vi måste få in mer puckar. Vi behöver ju göra mål för att kunna vinna.

I CHL – Champions Hockey League – där Frölunda tidigare har stått som slutsegrare två gånger är det jämnt och en strid om slutspelsplatserna med Vienna Capitals och Lions Zürich.

Luleå och Färjestad väntar

Nu närmast väntar SHL på torsdag och lördag – och det är två tuffa bortamatcher som står på programmet: Luleå och Färjestad.

Vad sätter du för egna mål den här säsongen?

– Jag vill utvecklas så mycket jag kan här och få erfarenhet. Jag vill vinna. SM-guld kan man inte börja prata om redan, men det är klart att det är drömmen. Alla lag i SHL drömmer om det. Personligen vill jag bli starkare och bättre på skridskorna. Det hade kunnat ta mitt spel en nivå till. Det jobbar jag mycket på.

Och vilka mål har du på längre sikt?

– Drömmen är att spela för LA Kings. Om jag lägger ner rätt jobb och sköter mig tror jag verkligen att jag kan ta mig dit. Just nu går de för att ta en sista Stanley Cup. De har ett riktigt bra lag med många spelare som är på toppen av sina karriärer. Jag hoppas nå dit.

Läs vidare på nästa sida: Veckans sportkalender

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Spelare in och ut i Frölunda

Dessa spelare har antingen kommit till eller lämnat Frölunda sedan förra säsongen.

Nyförvärv: Chay Genoway (Lada Togliatti, Ryssland), Anders Grönlund (Pantern), Tim Söderlund (Skellefteå), Rhett Rakhshani (Malmö), Patrik Carlsson (HIFK, Finland), Gustav Lindström (lån, Detroit, USA), Jacob Moverare (lån, Missisauga, Kanada).

Spelarförluster: Adam Pardy (klubb ej klar) Adam Almqvist (Bern, Schweiz), Jan Muršak (Bern, Schweiz), Victor Olofsson (Buffalo, USA), Matt Donovan (Milwaukee, USA), Rasmus Dahlin (Buffalo), Pontus Widerström (EV Zug), Gustav Lindström (Detroit).