Sport.

2019-05-24 01:55
Sävehofs mittnia Oskar Sunnefeldt spelar mot Alingsås i SM-final ikväll. Bild: Andreas Hillergren/TT
Sävehofs mittnia Oskar Sunnefeldt spelar mot Alingsås i SM-final ikväll.
Puffetikett
ETC Göteborg

Kometen är laddad för ny final

Utsedd till Årets komet, uttagen till landslaget och mitt uppe i en het SM-final mot Alingsås. I dag laddar Sävehofs mittnia Oskar Sunnefeldt inför den tredje finalmatchen.

– Vårt anfallsspel måste vara bättre nu, säger han.

Sävehofs damer har redan fixat guldet. Nu vill herrarna göra samma sak. I kväll är det match tre i SM-finalen mot Alingsås, som utjämnade till 1–1 i matcher i tisdags då de 3 038 i Partille Arena bara fick se 16 mål av hemmalaget.

– Jag tyckte att vi jobbade på och krigade för varandra men det blev lite för mycket individuellt spel i anfallet emellanåt, och det är något vi ska förbättra. Det är bara att ta nya tag, säger Oskar Sunnefeldt.

Gick till final

Sävehof – som slutade sjua i Handbollsligan – har överraskat många genom att gå hela vägen till final.

– Vi har tagit enorma kliv under våren. Fler spelare har klivit fram och vi är trygga i vårt spel – vi spelare vet våra roller. Sedan har vi också fått vara lite underdogs i slutspelet. Det har kanske gjort det lättare att inte behöva ha pressen.

Först slog laget ut serietvåan HK Malmö i kvartsfinalen med 3–1 i matcher, för att därefter besegra Skövde i semin i tre raka.

– Men för mig och för gruppen är det ingen överraskning. Vi vet om hur bra vi är.

Fått bra bevis

Själv har Oskar Sunnefeldt fått flera bevis på att han gjort en riktigt bra säsong, där han bland annat slutade tvåa i skytteligan. Ett kom i början av maj då han utsågs till Årets komet i Handbollsligan. Förbundskaptenen Kristjan Andrésson var en av jurymedlemmarna och i motiveringen lyftes 21-åringens mogna spel fram, och att han varit en nyckelspelare både som mittförsvarare och som spelmotor framåt.

– Det är såklart jättestort och något som jag värdesätter mycket. Det är många stora handbollsspelare som har fått utmärkelsen före mig.

En vecka senare blev han dessutom uttagen till lands­laget för två matcher mot Japan i Tokyo i juni.

– Det är fantastiskt. Jag fick ett samtal av Martin Boquist (assisterande förbundskapten) och blev jätteglad. Att få göra debut är jättestort och något jag strävat efter länge. Och så får jag åka till Japan som grädde på moset – det verkar vara ett mäktigt land.

Kontraktet skrivet

Proffskontraktet är redan påskrivet och i juli ansluter Sunnefeldt till danska Sönderjyske. Allt rullar på utan några hinder för den stora talangen, som hyllar de förutsättningar han fått som ungdomsspelare i Sävehof med bra tränare och bra träningsmiljöer.

– Sedan är det upp till en själv, hur mycket man vill. Det handlar om ens egna inre driv.

Sunnefeldt siktar på världstoppen och tvekar inte att lägga ner den tid och kraft som krävs. Sedan årsskiftet har han till exempel jobbat hårt – med mer träning och rätt kost – för att lägga på lite extra muskler på den 198 centimeter långa kroppen. Han har öst in mål även i slutspelet men i matchen i tisdags stannade målskörden på fyra.

– Jag fick en väldigt bra start men några mål och det kändes okej, men det märktes att Alingsås har bra koll på mig.

Gröt till frukost

Inför kvällens kamp i Alingsås arena Estrad laddar Sunnefeldt upp på samma sätt som alla andra matchdagar.

– Jag tar sovmorgon och vaknar klockan nio. Sedan äter jag en rejäl och bra frukost – alltid med gröt. Därefter tar jag det lugnt och går igenom motståndarlaget för att fräscha upp minnet. Jag går tidigt in i bubblan och försöker stänga ute allt annat så mycket som möjligt. Till lunch är det alltid köttfärssås och spaghetti.

Vad kommer att avgöra till er fördel i den här SM-finalserien?

– Vi kan varandra väl så det handlar om små extra grejer här och där. Men ett bra försvarsspel är nyckeln.

Oskar Sunnefeldt

Ålder: 21.

Klubb: IK Sävehof.

Längd/vikt: 198 cm/93 kg.

Meriter: Tre JSM-guld med Sävehof, 37 J- och U-lands­kamper och tre mästerskap.

Aktuell: Spelar finalmatch 3 med Sävehof ikväll borta mot Alingsås.

SM-finalserien

18 maj: Alingsås HK–IK Sävehof 30–33

21 maj: IK Sävehof–Alingsås HK 16–22

24 maj: Alingsås HK–IK Sävehof

27 maj: IK Sävehof–Alingsås HK

Ev 30 maj: Alingsås HK–IK Sävehof