Sport.

2021-09-03 09:26
Sofia Reideborn, med fyra säsonger i Stockholmsklubben  SDE bakom sig, har blivit kontroversiell genom uttalanden både om relationer mellan lagkamrater och om att lönegapet mellan damer och herrar är rimligt.  Bild: Maxim Thore/Bildbyrån
Sofia Reideborn, med fyra säsonger i Stockholmsklubben SDE bakom sig, har blivit kontroversiell genom uttalanden både om relationer mellan lagkamrater och om att lönegapet mellan damer och herrar är rimligt.
Puffetikett
ETC Göteborg

”Kände att jag inte var klar”

Fem frågor till hockeymålvakten Sofia Reideborn, 22, som gör comeback i SDHL med Göteborg HC

1. Förra sommaren valde du att ta en paus från ishockeyn efter att dina lagkamrater i SDE kallat dig homofobisk. Vad fick dig tillbaka?

– Jag kände att jag inte var klar. Jag älskar hockey, och pausen berodde nästan uteslutande på det som följde efter mitt uttalande om att relationer i lagen är ett stort problem inom damhockeyn. Mitt uttalande är inte glömt, men jag har märkt att det finns en stark kraft inom hockeyn som håller med mig i det jag framförde – vilket jag inte trodde. Ingen vill säga det högt, och det förstår jag efter att man såg vad som hände mig.

2. Hur hamnade du i Göteborg HC?

– Om jag ska vara ärlig är det inte många lag som har hört av sig och jag hade förlikat mig med att det kanske inte skulle bli något mer. Jag hade nyss köpt lägenhet i Stockholm, men när Göteborg hörde av sig kände jag att jag verkligen ville spela. Klubben var aktiv i att lösa det praktiska och tydlig med att de vill hjälpa mig i min utveckling. Det var en chans jag inte kunde tacka nej till. Nu har jag hunnit vara i stan i tre veckor.

3. Vilket intryck har du fått hittills av klubben och laget, och vad förväntar du dig av säsongen?

– Intrycket är jättebra! Bygger Göteborg HC vidare tror jag att det kan bli en klubb att räkna med om några år. Det finns en seriositet och jag är imponerad av upplägg av fysträning, isträning och även mental träning. Jag har varit i bottenlag tidigare och då har vi också tränat som ett bottenlag. Här är det ett bottenlag som har en vision om att inte vara det. Jag förväntar mig att vi kommer behöva stå emot alla bra spelare vi kommer att möta som ett kollektiv, och att vi behöver sätta försvaret först.

4. Du väckte uppmärksamhet med ditt uttalande om att det är rimligt att manliga elithockeyspelare i snitt tjänar 20 gånger mer än kvinnliga. Vad tror du krävs för att locka mer publik och höja statusen på damhockeyn?

– Jag tror att den är ganska svår att bygga upp just nu. Damidrotten, förutom den individuella, har skapat en dålig bild av sig genom att kräva saker. Ska man ändra den bilden gäller det att fokusera på att spela hockey och visa resultat. Produkten behöver göras mer attraktiv. Vi behöver bli bättre på till exempel roliga finter och att lyfta blicken på isen. Att tillåta tacklingar kanske kan vara en väg att gå. Och vilka vill vi attrahera till våra matcher? Det kanske inte är medelålders män som dricker öl på läktaren, utan snarare tjejer och familjer. Då behöver vi göra arrangemang som lockar de målgrupperna. Spelarna blir bättre och bättre och senare kanske vi kan nå ut till övriga också.

5. Hur ser du på din egen hockeyframtid? Du har tidigare sagt att du inte vill spela i damkronorna – står det fast?

– Som det var då med Ylva Martinsen som förbundskapten var jag inte sugen. Jag kanske heller inte är jättepopulär i landslaget. Men blir jag uttagen skulle jag inte säga nej. Jag vill gärna spela ett OS eller ett VM och jag skulle spela i landslaget för min egen skull. För att jag vill.