Sport.

2020-12-22 06:54
Bild: Caroline Petterson
Puffetikett
ETC Göteborg

”Jag hade bara bandy i huvudet”

Fem frågor till Mölndals Bandys målvakt Ellen Ahrnberg, 22, som ska möta sina kompisar i elitseriederby

1. Vad gör du?

– Jobbar! Jag arbetar på ett lager med sjukvårdsartiklar. Vi har jättemycket att göra, men jag multitaskar. Nu medan vi pratar står jag vid ett band och packar det som kommer. Just nu är det handskar. Det är också väldigt mycket handsprit och förkläden. Och all annan sjukvårdsmateriel som ett sjukhus behöver.

2. Vi ska snacka bandy också. Du har tre SM-guld med Kungälvsklubben Kareby IS. Första SM-finalen på Friends Arena gjorde du redan som 15-åring – hur var det?

– Det var rätt sjukt egentligen. Jag satt på bänken då, men det var ändå stort för mig. Jag hade ett annorlunda liv än de flesta högstadieungdomar. Det var bara bandy i mitt huvud. Efter skoldagarna pluggade jag och spelade bandy. Jag hade inte tid till annat.

3. Du har vunnit VM-guld med U17-landslaget, och i somras kom du med i damlandslagets ”observationstrupp”. Med din kvalitet – varför hamnade du i Mölndal i näst högsta serien för två år sedan?

– Kareby som jag alltid hade spelat med lade ner sitt lag efter SM-slutspelet 2018. Några blev gravida och vi hade flera ganska gamla spelare. Vi var verkligen ett starkt gäng och jag ville inte börja om i något annat elitserielag, så jag var inställd på att sluta. Det var såklart tråkigt. Men så ringde Tilda från Mölndal. Jag hade tidigare spelat med henne i juniorlandslaget. Hon frågade om jag ville spela med Mölndal i allsvenskan och det är jag väldigt tacksam för. Jag började igen för skojs skull. Och i våras kvalade vi upp i elitserien.

4. Hur stort var det för Mölndal Bandy att gå upp?

– Skitstort. Klubben har aldrig tidigare spelat i elitserien, varken damerna eller herrarna. Det var extra kul att se glädjen hos många i laget som inte har spelat så högt upp förut. För mig var det också speciellt. På sista träningen före avgörande kvalmatchen drog målvaktstränaren ett skott rakt på mitt högra lillfinger som krossades. Så jag fick spela med en gipsskena och specialhandske. Det gjorde riktigt ont och jag kunde inte kasta ut bollen. Men det gick bra ändå och vi vann.

5. Annandag jul är bandyns klassiska derbydag. Hur blir det för dig som Surtetjej att komma hem till Ale Arena och spela i bortalaget mot dina kompisar i KS Bandy (Kareby-Surte)?

– Det ska bli riktigt kul och spännande. Förra säsongen hade Mölndal utvecklingsavtal med KS så jag tränade och spelade med båda lagen och gjorde några elitseriematcher med KS. Men i derbyt kan jag inte tänka på att de är mina kompisar. Det är en av våra viktigaste matcher eftersom de också ligger i botten av tabellen. Jag har nog störst fördel av att vi känner varandra. Jag tror att jag vet hur KS-spelarna fungerar när de kommer i frilägen mot mig. Det är frilägen jag framförallt är jävligt bra på, om jag får vara så självgod. Jag löser detta, vi löser det.