Sport.

2018-01-12 13:27
Hampus Wanne under träningslandskampen i Partille Arena mellan Sverige och Ungern inför EM som för Serviges del drar i gång med match mot Island. Foto: Carl Sandin / Bildbyrån
Hampus Wanne under träningslandskampen i Partille Arena mellan Sverige och Ungern inför EM som för Serviges del drar i gång med match mot Island.

Isländskt motstånd när EM startar

Sverige startar EM med att möta Island i kväll.

Göteborgaren Hampus Wanne, 24, är en av tre mästerskapsdebutanter i det svenska laget som hoppas på mer än tre gruppspelsmatcher i Kroatien.

– Vi kan gå riktigt lång i turneringen, säger han.

Redbergslids förre skyttekung Linus Arnesson (numera i tyska andraligalaget Bergischer) och Philip Henningsson (IFK Kristianstad) är de två andra spelarna som aldrig tidigare varit med i ett EM, VM eller OS.

– Det ska bli väldigt roligt. Jag märkte redan inför resan ner till Kroatien en hel del av vad det kommer att innebära, med alla förberedelser och allt runt omkring. Man påverkar väldigt många människor och för mig personligen känns det stort att få representera det svenska handbollslandslaget, som har en så fin historia, säger Hampus Wanne.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”Tuffare än VM”

Han rankar EM som den kanske svåraste turneringen på landslagsnivå.

– EM är i alla fall tuffare än VM. Det finns inga lätta matcher. Alla som är med i EM är riktigt bra. I VM kan man få möta små länder där man vinner rätt så lätt. OS är det största på alla sätt. Men EM är riktigt stort.

Någon större mästerskapsrutin har han inte med sig från juniortiden heller.

– Vi spelade VM i Argentina och EM i Turkiet. Jag kommer knappt ihåg hur det gick för oss. Vi kom femma eller någonting. Men det var så längesedan nu, så jag minns knappt någonting.

Vad har du för mästerskapsminnen från tv-soffan då, som supporter?

– Att jag har kollat på allt. Varje gång. Jag har sett upp till de killarna och drömt om att själv vara med. Jag har många minnesbilder. Först från Bengan Boys. Det kändes som att tiden stannade upp när de spelade. Sedan var OS-laget 2012 fruktansvärt bra. Tänk att vara med i ett gäng som går så långt i ett mästerskap  ...

Hur är det att själv vara med nu då?

– Faktiskt inte så stort på det sättet. Det känns naturligt när jag är med nu. Jag har ju mött och spelat tillsammans med många av spelarna. I alla fall majoriteten av de som är med nu. Många är i Bundesliga, precis som jag. Så jag känner i stort sett alla.

Målet slutspel

Målsättningen är att i första läget ta sig förbi gruppspelet. Där är det Island i kväll och sedan Serbien och hemmanationen Kroatien som väntar.

– För egen del vill jag vara med och spela så mycket som möjligt, bidra med det jag kan. Jag åker inte med bara för att vara med, sitta ner och vara glad. Om jag får speltid vill jag prestera. Jag vill vara delaktig.

I VM för ett år sedan imponerade Sverige men åkte ut mot Frankrike i kvartsfinalen.

– Om vårt lag får till det på samma sätt spelmässigt kan vi också gå riktigt långt. Då kan det gå hur bra som helst. Vi är ett ungt lag som nog är väldigt jobbigt att möta.

Hampus Wanne lyfter flera av lagets styrkor.

– Vi är samspelta och vi har inga ”divigheter”, utan det här är verkligen ett lag. Vi har inte enstaka spelare som ska dra hela lasset. Vi är stabila på alla positioner och motståndarna kan inte bara fokusera på en enda spelare. Det är många spelare de måste stoppa.

Tuff konkurrens

Vänstersexan Wanne konkurrerar främst med etablerade startspelaren Jerry Tollbring.

– Det är inget snack om att han redan är en världsklasspelare. Han kom med i VM:s all star-lag och har bevisat sig på den stora scenen många gånger förr. Jag ser det som en rolig utmaning. Samtidigt ska jag stötta honom och hjälpa honom med småtips när han spelar. Han är lika-dan mot mig. Alla vill samma sak och har samma mål och det är att ta medalj för Sverige. Då måste vi stötta varandra.

Till vardags spelar Hampus Wanne i tyska storklubben Flensburg. Han debuterade för Redbergslid i elitserien som 17-åring och flyttade till Tyskland två år senare – efter bland annat utlåning till Aranäs. Efter att ha tagit några år på sig att ”komma in i spelet” i bundesliga är han numera given startspelare på sin position.

– Denna säsong har gått jättebra. Jag får ett jättestort förtroende från tränaren och har spelat varje match. Det är första halvåret som jag spelar 60 minuter i varje match. Kvittot på att det går bra är väl att jag är med här i landslaget nu.

Fostrad i Redbergslid

Under EM är det fullt fokus på nästa träning och match, men vanligtvis håller han också koll på sina gamla lag Önnered, Aranäs och RIK hemma i Göteborgsområdet.

– Framför allt RIK. Det är där jag har fostrats. Det är den klubben som har format mig. De har gjort en stark säsong med sitt extremt unga lag. De har gjort det riktigt bra den här säsongen. Förhoppningsvis kan de också gå långt i slutspelet till våren

Sveriges matcher
i handbolls-EM

Tre gruppspelsmatcher – sedan kan det bli spel i huvudrundan och slutspel.

12 januari, 18.15: Sverige–Island (Spaladium Arena, Split)

14 januari, 18.15: Sverige–Serbien (Spaladium Arena, Split)

16 januari, 20.30: Sverige–Kroatien (Spaladium Arena, Split)

Etta i gruppen: Huvudrunda 20, 22, 24 januari

Tvåa i gruppen: Huvudrunda 18, 20, 24 januari

Trea i gruppen: Huvudrunda 18, 22, 24 januari

Fyra i gruppen: Färdigspelat

Semifinal eller spel om femteplats: 26 januari

Final eller bronsmatch: 28 januari.