Sport.

2018-09-14 16:14
Högsbo Baskets Natalie Roslund.  Bild: Michael Erichsen/Bildbyrån.
Högsbo Baskets Natalie Roslund. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Högsbo basket siktar högt

Högsbo Basket är nykomling i basketligan och satsar med flera tunga nyförvärv. Då hoppas den nye tränaren Robin Sandberg att hans lag ska skrälla.

”Vi har ett bra lag med många talanger. Vi kan överraska”, säger han.

Högsbo Basket spelar tre träningsmatcher i helgen. Sedan rivstartar ligasäsongen med topptippade trion A3 Basket Umeå, Alvik och Luleå i de tre första omgångarna. Premiären är 29 september hemma i Gothia arena mot Umeå.

– Början av säsongen är alltid rolig eftersom vi inte vet hur bra de andra lagen är eller var exakt vi själva står, säger Robin Sandberg.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Han har värvats in som ny tränare inför den här säsongen. 24-åringen fick jobbet efter att förre Högsbotränaren Andreas Johansson, som tog upp laget till högsta ligan, valde att sluta. Robin Sandberg kommer närmast från ligakonkurrenten Mark.

– Jag började i somras med att försöka skapa ett lag och hade några träningar med de spelare som var med förra säsongen. Jag ville få en bild av vilka de var för att kunna bygga vidare på det. Jag började jobba fullt och helt 27 augusti efter att jag kom hem från landslagssommaren med U16-landslaget där jag är assisterande tränare. Det har varit full fart i Gothia arena.

Vad var det som gjorde att du tackade ja?

– Jag tyckte att det var en intressant situation att komma till, framför allt på lång sikt. Men även på kort sikt. Jag tror att vi kan ”göra en del skada” för de andra lagen redan i år. Det finns mycket talang i laget och även som klubb har man arbetat sig uppåt, byggt upp en stark förening och bra ungdomsverksamhet. Det var mycket som lockade och som gjorde att jag tackade ja, säger Robin Sandberg.

Till sin hjälp har han och laget flera välmeriterade och profilerade nyförvärv. Alexis Hyder kommer direkt från Sandbergs tidigare klubb Mark och Kristin Seman spelade där för två år sedan. Seman kommer närmast från amerikanska collegelaget Northwest Florida State). Tiasha Gray kommer från spel i israeliska Bnot Hertzeliya och libanesiska Hoops, men även hon har en bakgrund i just Mark.

Amerikanskan Hyder var ligans bästa returplockare under förra säsongen (i snitt 15 returer per match). Landsmaninnan Tiasha Gray är guard och blev med 2017 utsedd till hela ligans mest värdefulla spelare och bästa på sin position. Då snittade hon 24 poäng, åtta returer och fem assists per match.

– Det fanns redan många bra spelare i föreningen, många som har varit här i flera år och som har gjort det bra här. Nu är truppen klar. Vi har 13 spelare och tio av dem är kvar sedan förra året.

Vilka är lagets stora utmaningar?

– Många har inte känt på ligatempot, det fysiska spelet och vad som krävs för en nivå till. Det kommer att vara en övergångstid för att bli van vid hur snabbt det går och hur tufft det är. Vi lär säkert gå på någon smäll i början där det nästan blir chockartat. Det blir spännande att se hur vi hanterar det. Laget är vant vid att vinna mycket och har inte gått på så många tunga smällar tidigare. Det blir nytt. När vi har kommit förbi det och tagit oss igenom den biten tror jag att vi kommer att kunna göra mycket bra med gruppen.

Vilka realistiska mål kan ni ha?

– Förhoppningsvis går det snabbt för oss att komma dit vi vill. Topp tre är svårt att nå. Umeå, Luleå och Alvik är svåra och Södertälje lär vara med i topp fyra också. Men där bakom – från plats fem till nio – är det ganska öppet och det lär bli väldigt tajt. Det är de åtta bästa som kommer till slutspel, och går vi dit så undviker jag gärna Umeå och Luleå i kvartsfinal. Det innebär att vi bör sikta på att komma minst sexa.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Högsbo basket

En av Sveriges största basketbollföreningar med sina 600 medlemmar.

Hemmaplan är Gothia arena i Västra Frölunda i Göteborg. l Utöver damlaget i basketligan, herrlaget i division 1, utvecklingslaget i division 2 och motionslag för äldre aktiva spelare har Högsbo Basket ungdomsspelare från sex år och uppåt.