Sport.

2019-10-04 13:30
Göteborgs Beata Kollmats får rött kort av domaren Sara Persson under söndagens fotbollsmatch i Damallsvenskan mellan Göteborg FC och Vittsjö GIK på Valhalla Konstgräs Arena.  Bild: Adam Ihse/TT
Göteborgs Beata Kollmats får rött kort av domaren Sara Persson under söndagens fotbollsmatch i Damallsvenskan mellan Göteborg FC och Vittsjö GIK på Valhalla Konstgräs Arena. 
Puffetikett
ETC Göteborg

GFC jagar Europaplats – utan lagkaptenen

Göteborg FC jagar en plats i nästa års Champions League. Efter två gula kort får GFC klara sig utan kapten Beata Kollmats i matchen mot Piteå.

”Varje match blir som en final nu”, säger GFC:s lagkapten.

Göteborg FC ligger tvåa i dam­allsvenskan. Det är bara tre matcher kvar att spela och upp till serieledaren Rosengård är det åtta poäng. Tufft läge att gå förbi skåningarna med andra ord. För att inte säga omöjligt.

– Från det att säsongen startade har vi haft som mål att sluta topp två. Nu har vi andraplatsen och det är vad vi kan vi påverka, säger Beata Kollmats.

I senaste damallsvenska matchen blev det seger (2–1 mot toppkonkurrenten Vittsjö) och efter uttåget ur Champions League har GFC en positiv trend.

Men för egen del fick Beata Kollmats match ett tråkigt slut. Hon blev utvisad efter att ha dragit på sig två gula kort. Det första kortet fick hon för tufft spel i ryggen på en motståndare och den andra för maskning i samband med ett inkast i matchens slutminuter.

– Jag hade fått ett gult kort som var befogat. Jag gick upp lite väl hårt i duellen. Med en minut kvar skulle jag ta ett inkast. Jag sprang ut till inkastet. Jag fick en boll som var blöt, så jag bytte till en torr boll. Jag sprang dit och hade ingen i intention att maska. Men domaren ger mig mitt andra gula kort, säger Kollmats.

Vad tänkte du när du blev utvisad?

– Jag blev väldigt frustrerad såklart. Jag borde kanske ha tänkt till lite extra, men jag hade inte det i mitt huvud. En tillsägelse hade väl varit okej om domaren tyckte att jag tog för lång tid för mig, men att få rött kort… det hade jag nog aldrig trott.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Överklagade kortet

I tisdags överklagade Göteborg FC det röda kortet och den automatiska avstängningen eftersom klubben menar att det är ett felaktigt och alldeles för hårt utdömt straff. Under fredagsförmiddagen stod det klart att GFC:s överklagan

– Vi behöver ju alla spelare vi kan få nu med tanke på en del skador och så. Det känns väldigt surt att det blev sådär men vi får se vad som händer.

GFC har varit ett topplag hela säsongen och en andraplats leder till spel i nästa års Champions League. I årets turnering blev det uttåg i sextondelsfinalen i förra veckan efter seger på bortaplan med 1–0 i returmötet med Bayern München. Det slutade 2–2 sammanlagt och Bayern gick vidare på grund av att laget hade gjort fler mål på bortaplan.

– Vi är besvikna eftersom vi var så himla nära. De gjorde det där 2–1-målet på övertid när vi mötte dem i första matchen på Gamla Ullevi. Det var surt. Samtidigt är jag väldigt stolt över lagets prestation och att vi får ett resultat mot ett lag som är rankat trea i Europa. Det har gett oss en boost och ett större självförtroende.

Topplaget Piteå väntar

I den allsvenska slutspurten väntar först regerande mästaren och topplaget Piteå och därefter bottenlagen Växjö och Limhamn Bunkeflo.

Närmast bakom GFC ligger Vittsjö (två poäng ner) och Kristianstad (tre poäng ner).

– Jag tycker själv att det är väldigt roligt att det är en sån jämn serie numera. För några år sedan var det några få lag som var ganska överlägsna.

Vad tänker du om avslutningen då?

– Vi går ju såklart in för att vinna varje match. Varje match blir som en final nu eftersom vi verkligen vill nå andraplatsen. Det är fortfarande en match i taget som gäller. Andraplatsen har vi i egna händer. Vi vill ta oss till Champions League igen.