Sport.

2019-11-08 11:21
Poya Asbaghi ger instruktioner till försvararen Victor Wernersson.
Poya Asbaghi ger instruktioner till försvararen Victor Wernersson.
Puffetikett
ETC Göteborg

”Det är väl jag som ska bli minst överraskad”

IFK Göteborg överraskade många under säsongen.

Direkt efter den sista matchen började planeringen inför nästa års allsvenska.

”Det går aldrig att vara helt ledig”, säger tränaren Poya Asbaghi.

Blåvitt avslutade 2019 års fotbollsallsvenska med att krossa Östersund.

– Det är ett fantastiskt sett för oss att avsluta säsongen på. Att vinna med 7–1 är otroligt. Vi kontrollerade dem både i vår offensiv och i defensiven. Matchen dog lite när vi gjorde vårt fjärde mål. Vi har spelare som kan utnyttja de luckorna. De som såg matchen hade nog roligt, säger Poya Asbaghi.

Han var nöjd. Han hade själv haft roligt. Det är mest så säsongen har sett ut för Blåvitt. Laget slutade elva förra året och efter att ha tappat en del tongivande spelare var förväntningarna utifrån nedskruvade inför den här säsongen.

– Det är en bra säsong. Riktigt bra. Om man ser till vad vi gick in med för ingång som lag och som klubb så har vi tagit stora kliv i rätt riktning.

Hur sammanfattar du säsongen?

– Att den har varit bra och att den har varit bra av en anledning. Den lovar gott. Vi har byggt på ett väldigt bra och vackert sätt, på ett sånt sätt som alla pratar om att de vill bygga en klubb. Många har tvingat sig till en sån här process. Vi har lyckats bygga det från grunden och tar stora kliv framåt hela tiden.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Många utanför klubben har överraskats av resultaten, men Poya Asbaghi har en annan syn på prestationerna under 2019.

– Det är väl jag som ska bli minst överraskad. Jag har ju störst förståelse för processen och hur det ska gå till, men att så många unga spelare har gått in och gjort det så bra. Det kunde inte ens jag förutspå.

Unga spelarna imponerade

Emil Holm, Rasmus Wikström, Noah Alexandersson och Adil Titi är bara några exempel på unga spelare från klubbens yngre lag som har debuterat och imponerat i år.

– De har fått kicken, bekräftelsen och självförtroendet som har gjort att de har blommat i år. Det har varit spelare som har flyttats upp från akademin i någon enstaka match och till och med gjort mål. Det har varit ett himla ”go” från deras sida. Jag hade förhoppningar och förväntningar på att få se några av dem, men inte att det skulle bli så många under ett och samma år.

Poya Asbaghi är 34 år och för andra året i rad allsvenskans yngste tränare. Han tycker själv att han har utvecklats under de två säsongerna han har basat över Blåvitt.

– Att coacha Blåvitt i min ålder är den bästa skolan man kan gå. Jag ändrar nog något i min tränargärning varje år. I en klubb som Blåvitt måste du kontrollera mer än bara ett segment hela tiden. Det är minst sex olika saker hela tiden. Inte minst relationerna till spelarna och ledarna i staben, styrelsen, sportrådet, fansen och media som bevakar allt. Jag har lärt mig mycket av att utveckla den biten.

Denna vecka är laget och ledarna lediga. Sedan väntar två veckor med träningar innan det blir helt ledigt i december. Uppstarten för den nya säsongen börjar på allvar efter nyår.

Men Poya Asbaghi och hans närmaste medarbetare har redan börjat fila på detaljerna inför 2020.

– Det pågår alltid processer parallellt med allt annat. Det går aldrig att vara helt ledig. Det blir en utmaning inför kommande år att hela tiden bli bättre.