Nyheter.

2017-06-15 11:34
Martin Wannholt är partiledare för det nya partiet Demokraterna.  Bild: Pressbild
Martin Wannholt är partiledare för det nya partiet Demokraterna.

Wannholt vill utreda hyresrättsombildning

Gör en grundlig utredning av resultaten av de stora ombildningarna av hyresrätter som gjordes för 10 år sen. Det är kontentan av ett yrkande av Martin Wannholt, partiledare för det nya partier Demokraterna, i kommunstyrelsen. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För 10 år sedan ombildade kommunen 500 hyresrätter i Tynnered, Eriksbo och Lövgärdet. De boende fick då möjlighet att köpa de hyresrätter de bodde i. Nu vill Martin Wannholt, partiledare för det nybildade Demokraterna i Göteborg och tidigare politisk vilde och innan dess Moderat, utreda vilka resultat ombildningen gett. 

– Det här måste vi kolla närmare på om det har varit lyckat. Det verkar ju ha varit väldigt lyckat och då är det bra om vi vet det, säger Martin Wannholt. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Uppslaget till att göra en utvärdering av ämnet fick Martin Wannholt efter en ledare i GP av Jan Jörnmark. 

– Han har skrivit om detta två gånger nu, och förra gången reagerade varken jag eller någon annan på det. Nu har det gått 10 år sedan vi gjorde detta senast och det finns därför empiriska data: Vem bor kvar, hur många omflyttningar och så vidare på en mängd områden. 

Martin Wannholt menar själv att han vill se en mer blandad stad. 

– Jag vill skapa bästa möjliga blandstad. Det sker i första hand genom nybyggnation, men som vi vet så tar nybyggnation lång tid. I vissa områden är det dessutom svårt att bygga bostadsrätter för det blir väldigt dyrt och då hittar man inga köpare. Men om man ombildar de äldre byggnaderna blir det en helt annan prislapp och på så sätt kan man få in ett blandat ägande. 

Under det kommunstyrelsemöte där beslut om huruvida en utredning ska inledas bordlades frågan av Karin Pleijel. Det betyder att den inte kommer att behandlas förrän efter sommaren, då kommunstyrelsen sammanträder igen. ETC Göteborg har sökt Socialdemokraterna för att höra hur de ställer sig till att utreda ombildandet av hyresrätter, men de avböjer att kommentera med hänvisning till att beslutet är bordlagt och att de vill avvakta beslut innan de uttalar sig. 

Martin Wannholt hoppas kunna få med sig Alliansen, och då räcker det att SD ställer sig bakom yrkandet för att det ska gå igenom. Han är mer tveksam till hur de rödgröna kommer ställa sig till yrkandet. 

– Jag skulle bli väldigt glad om i alla fall S och MP skulle rösta för den också, säger han.