Nyheter.

2018-02-12 12:10
2015 öppnades Gohia Towers tredje torn och bidrog till fler hotellnätter det året.  Foto: Pressbild
2015 öppnades Gohia Towers tredje torn och bidrog till fler hotellnätter det året.

Turismen ger möjligheter och utmaningar

2017 var det mest besöksintensiva året hittills i Göteborgsregionen med ungefär 4,8 miljoner hotellnätter. Besöken ger staden inkomster och arbetstillfällen – men är också förenat med utmaningar.

Mellan 2015 och 2017 ökade antalet gästnätter från 4,1 miljoner till 4,8 miljoner, enligt siffror från Tillväxtverket och SCB. 2017 blev det mest intensiva turiståret i Göteborg hittills.  Hotellbeläggningen var 70 procent, men då får man också ha med sig i tanken att det under året är stora skillnader i beläggning mellan de olika tiderna på året.

– Tittar du på beläggningsgraderna så är de fortfarande höga. Det är också det hotellen tittar på. Deras mål är att fylla hotellen och då ligger Göteborg fortfarande i topp i Sverige, säger Ossian Stiernstrand, ansvarig för forskning och utveckling på Göteborg & Co.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Behöver det byggas mer?

– Ja, om du ska växa med så måste du ha något att växa i. Den stora ökningen 2015 beror till stor del på att Gothia Towers tredje torn öppnades då, säger Ossian Stiernstrand.

Turistnäringen i Göteborg ger viktiga arbetstillfällen – 2015 var det 17 500 helårsarbeten. Det är också en bransch som innebär många arbeten för personer med utomeuropeisk bakgrund och unga personer.

– Det är en instegsnäring, säger Ossian Stiernstrand.

Utmaningar finns

Ökad turism medför också en del att brottas med. I stora turistmål som Barcelona och Amsterdam kan för intensivt besökande leda till spänningar mellan lokalbefolkning och besökare enligt Ossian Stiernstrand.

Den kanske största ödesfrågan är dock de fossila utsläppen. En storstad innebär större möjligheter till grön turism menar Ossian Stiernstrand – behovet av bil kanske inte är lika stort, kulturupplevelser betyder låga utsläpp och det finns möjligheter att välja miljövänligare mat.

– Tittar man på turismen så finns enorma möjligheter, men det är transporten som är den stora utmaningen. Men det vet alla om så det är många som försöker lösa den knuten, säger Ossian Stiernstrand.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter