Nyheter.

2018-11-06 09:59
Ann-Sofie Hermansson (S).  Bild: Press
Ann-Sofie Hermansson (S).
Puffetikett
ETC Göteborg

S utesluts ur rödgröna samarbetet

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ har tröttnat på att vänta på besked från Socialdemokraterna. Nu bildar de i stället ett eget politiskt block.

Det röd-grön-rosa samarbetet har knakat i fogarna länge, men nu står det klart att blocket splittras. Anledningen är att Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ tycker att intresset varit för svalt från Socialdemokraternas håll.

Partierna har haft återkommande samtal varje vecka sedan valet. En skiljelinje har varit att Miljöparitet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ vill lägga fram ett röd-grön-rosa budgetförslag medan Socialdemokraterna vill gå fram med en budget som är förankrad med något eller några av allianspartierna.

S uteslutna ur presidiet

För två veckor sedan resulterade osämjan i att Socialdemokraterna blev utan platser i det tillfälliga presidium som leder kommunfullmäktiges arbete fram till årsskiftet. I stället kom V, MP och Fi överens med allianspartierna om att dela upp de fyra platserna mellan sig. Ann-Sofie Hermansson sa då att det inte var någon stor sak eftersom det bara var ett tillfälligt presidium.

– Det handlar som sagt om de två, tre möten som är kvar det här året, sen hoppas jag vi har ett styre för staden. Då räknar jag nog med att vi ska sitta i presidiet, sa hon till ETC Göteborg i slutet av oktober.

Idag klockan 12 ska Miljöparitet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ hålla en presskonferens för att berätta vad det nya samarbetet kommer innebära.