Nyheter.

2018-09-09 21:34
Anna Johansson, ordförande för S i Göteborg, under Socialdemokraternas valvaka. Bild: Christian Egefur
Anna Johansson, ordförande för S i Göteborg, under Socialdemokraternas valvaka.
Puffetikett
ETC Göteborg

”S tar smällen av missnöjet som gror i Göteborg”

Anna Johanssson, förstanamn till riksdagen för Socialdemokraterna i Göteborg, tror att partiet lokalt kommer att få högre stöd än de ”katastrofsiffror” som framkommit i de senaste undersökningarna.

Anna Johansson, som även är ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg, menar spontant att det blir spännande att följa hur de officiella siffrorna kommer att skilja sig från Valu.

– Valun ger ju egentligen inga svar och det är fortfarande väldigt oklart vilket block som blir störst. Men det man kan konstatera om det inte händer något väldigt dramatiskt är att inget av blocken kan bilda majoritet utan att gå över blockgränsen eller ta stöd av SD. Så den stora frågan blir om de partier som sagt att de inte ska samarbeta med dem kommer att hålla det, säger Johansson kort efter presentationen av Valu.

"Kan inte vara nöjda med 20 procent"

De kommunala siffrorna dröjer längre än rikssiffrorna och först mot måndagsmorgonen tror man att det går att se varthän det barkar.

– Nu är undersökningar inte intressant längre – det är de faktiska siffrorna som räknas. Men jag tror att vi lokalt kommer att landa lite högre än de riktigt usla siffrorna som presenterades för ett par veckor sedan. Men det är klart att vi inte kan vara nöjda med ett valresultat på under 20 procent om de indikationerna stämmer.

Anna Johansson tror att socialdemokratin i Göteborg brottas med samma problem som man kan se runt om i hela världen.

– Inte minst runt om i Europa så har de socialdemokratiska partierna försvagats kraftigt. Och vi ser att det är extrema och populistiska partier som växer och nu ingår i regeringskonstellationer. I Göteborg har vi ett antal frågor som de senaste åren har skapat misstro och missnöje. Rätt eller fel så är det vi som tar största smällen av det. Men vi ser ju också att det inte är Alliansen som får de rösterna utan det är andra partier som växer.

Kan samarbeta med alla utom SD

Exakt hur mycket det nystartade partiet Demokraterna har gått fram är fortfarande ovisst, men om de tidigare opinionsmätningarna stämmer så är det en hel del.

Och om det väntas en politisk holmgång på riksnivå efter valet när olika konstellationer ska försöka få ihop en majoritet, så är det ingenting mot hur det väntas bli i Göteborg.

– Det blir rörigt, och väldigt svårbedömt. Det är nog det enda man kan säga just nu. Vi är beredda att samarbeta med alla partier utom SD för att skapa en stabil majoritet. Demokraterna har ju deklarerat att de inte kan tänka sig att samarbeta med SD, inte med Vänsterpartiet och inte med något parti som stöder Västlänken. Så det kan ju bli lite svårt för dem.

– Men det gör ju också att det är ett väldigt svårbedömt läge. Risken med att få in många partier som inte är så stabila är att det blir väldigt svårstyrt, oavsett vem som bildar majoritet, att man riskerar att inte få fram några beslut alls. Och det vore ju fruktansvärt olyckligt för göteborgarna. De förtjänar politiker som tar ansvar och fattar beslut.

Ulf Kamne om MP:s katastrofsiffor: ”Ungefär vad vi trott”

Här kan du följa rösträkningen i kommunvalet i Göteborg.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter