Nyheter.

2019-11-05 14:23
Rektorn Linnea Lindqvist är glad att Alliansens ursprungliga budget inte röstats igenom, men tycker fortfarande att skolan behöver mer resurser. Foto: Stina Berglund
Rektorn Linnea Lindqvist är glad att Alliansens ursprungliga budget inte röstats igenom, men tycker fortfarande att skolan behöver mer resurser.
Puffetikett
ETC Göteborg

Rektorn om budgetstriden: Skolan behöver fortfarande mer pengar

Skolan klarar sig från de värsta nedskärningarna om Alliansens budgettillägg står sig genom nästa debatt. Men det behövs ändå mer pengar. Det är Lärarförbundets Linnea Lindqvists reflektion efter den politiska striden kring skolpotten i måndags.

”Vi kräver: Inga fler sparkrav”, ”1,5 % är mindre än 2,7 %” och ”Låt inte elever, barn och lärare betala för den ekonomiska krisen”. Så stod det på några av Lärarförbundets plakat när medlemmar protesterade utanför Börsen innan budgetdebatten i Börshuset i går. Strax efter lunch samma dag stod det klart att beslutet om nästa års budget för Göteborg skjuts på framtiden – och det är just skolans pengapott som är stridsfrågan.

Alliansen var villig att över en natt lägga till 1,5 procent till skolan, motsvarande cirka 137 miljoner kronor enligt Dagens Nyheter. Men Demokraterna och Socialdemokraterna röstade ändå igenom ett omtag på alliansens budget, en minoritetsåterremiss.

Linnea Lindqvist, rektor på Hammarkullsskolan och styrelseledamot i Lärarförbundet skolledare, är nöjd med att budgeten inte röstades igenom i måndags och att alliansen nu har lagt nya siffror på bordet.

– Då kommer de upp i tre procent och kompensationen för kostnadsökningar. De ligger på 2,7 första kvartalet nästa år och det är jättebra, då får vi kompensation för löne- och prisökningar, säger hon.

Linnea Lindqvist pekar på att om alliansens budget hade antagits i sin tidigare form så hade rektorerna tvingats skära ner på annat för att täcka de årlig ökande kostnaderna för löner och lokaler.

– Då hade det blivit stora nedskärningar eftersom vi behövt ta pengar från elevpengen då, pengar som nu går till lärare och annan personal.

Hon förklarar att flera skolor har svårt att klara av ekonomin baserat på den fördelning av resurser som finns i Göteborg redan nu, samtidigt som skolan dras med ett underskott.

Vad skulle behövas för att skolan i Göteborg ska komma på rätt köl?

– Då behöver man satsa på skolan. Nu ligger vi i bästa fall kvar på det läge vi är idag, som är dåligt. Men de pengarna finns inte om man inte höjer skatten.

Har S och D som fick återremissen till skott visat ett större engagemang?

– Alla politiker säger att de satsar, det har de sagt i flera år. Men problemet är att de inte räknar upp den ekonomiska ramen tillräckligt mycket. Det blir i princip nedskärningar. Alla partier vill vara skolpartier, men de är inte det i praktiken.

Ny budgetdebatt är planerad till 13 november.