Nyheter.

2018-07-10 12:00
Bild: Annelie Moran

Politisk optimism kring CCS-användning

De flesta av Göteborgs lokala partier är positiva till att införa teknik som skiljer koldioxid från utsläpp innan de når luften.

Göteborgs politiker är övervägande positiva till teknik som fångar in och lagrar koldioxid. Vägvalet är allra längst från en satsning på koldioxidavskiljning av de tillfrågade partierna. När ETC Göteborg frågade dem så blev svaret kort:

– Vi vill inte starta ett nytt Gobigasprojekt, svarade då Vägvalets Claes Westberg.

Han syftade då på Göteborg energis satsning på en förgasningsanläggning för produktion av biogas, som lagts på is.
Miljöpartiet är, inte helt oväntat, i andra änden av skalan. De vill att staden enbart ska använda betong från anläggningar med koldioxidavskiljning, eller CCS, carbon capture and storage, som det också kallas. För några veckor sedan berättade de att de vill inleda en förstudie för en CCS-anläggning vid Renova. Det skulle betyda att en del av den koldioxid kommer från stadens sopförbränning skulle kunna samlas upp.

– Ju tidigare desto bättre. Tekniken är testad, lagringsmöjligheter finns i vår närhet och vi måste ta vårt ansvar för att klara Parisavtalet. Göteborg har potential att bli världsledande i denna framtidsteknik, sa Ulf Kamne, Miljöpartiets kommunalråd, då i ett pressmeddelande.

Moderaterna positiva

Inte heller Hampus Magnusson (M) är främmande för att testa tekniken i Göteborg. Moderaterna ser också att det krävs ekonomiska incitament, men på nationell nivå.

– Vi vill på nationell nivå införa ett så kallat klimatavdrag för basindustrin för att bland annat främja installationen av CCS och CCU-teknik.

Tekniken kan potentiellt minska stadens utsläpp och i framtiden göra så att det blir mindre koldioxid i luften. Men hur ser förutsättningarna ut i stadens organisation idag? Hanna Ljungstedt är miljöutredare på Miljöförvaltningen.

– Tekniken är i ett ganska tidigt stadium, men det skulle kunna vara så att Göteborg energi eller Renova upplåter någon av sina anläggningar till att testa tekniken, med syfte att skala upp. Det är ett sätt att främja sådan här teknik, säger hon.

Ytterligare en åtgärd som staden skulle kunna ta är att ställa krav i upphandlingar, att material ska vara producerad i anläggningar med koldioxidavskiljning.

– Det handlar, kanske lite längre fram, om att exempelvis stålindustrin eller kanske framför allt cementindustrin ställer om. Från cementindustrin fås en ganska ren koldioxid och då kan det bli lönsamt tidigare med ganska låg koldioxidskatt. Idag känns det inte realistiskt, säger Hanna Ljungstedt.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Koldioxidavskiljning

• Koldioxidavskiljning handlar om, precis som namnet antyder, att dela upp rökgas i olika beståndsdelar och fånga upp koldioxiden istället för att den släpps ut i luften.
• Tekniken kallas även CCS, som står för Carbon capture and storage. Även benämningen CCU, som står för Carbon capture and utilization används, men då handlar det om att kolet i gasen ska återanvändas snarare än lagras.
• CCU används idag bland annat i USA. Men då inte i något miljövänligt sammanhang, då handlar det snarare om att med hjälp av koldioxiden driva upp mer gas och olja ur marken.
• CCS ökar behovet av värme och elektricitet, bland annat för att koldioxiden ska kunna trycksättas inför transport. Men i en del industrier finns det tillräckligt med spillvärme för att tillgodose värmebehovet.