Nyheter.

2017-09-13 09:14
Undersköterskorna Abulena Podrimcaku, Nadja Bengtsson och Christin Kroon har olika åsikter om huruvida LOV är rätt väg att gå eller inte, men ingen av dem tror att det kommer påverka deras arbetsplats nämnvärt. Foto: Caroline Axelsson
Undersköterskorna Abulena Podrimcaku, Nadja Bengtsson och Christin Kroon har olika åsikter om huruvida LOV är rätt väg att gå eller inte, men ingen av dem tror att det kommer påverka deras arbetsplats nämnvärt.

Personalen splittrad om valfrihetssystem

Å ena sidan är det bra att brukarna själva får möjlighet att påverka sin vård. Å andra sidan är det kanske bättra att förbättra den hemtjänst som redan finns i stället för att släppa in privata aktörer.

På hemtjänsten Hedens norra och södra enhet går åsikterna om LOV isär.

Det är tid för lunch på hemtjänsten Heden, södra och norra enheten. En efter en droppar undersköterskorna in i lokalen för att värma på sina matlådor och slår sig sedan ned kring det rektangulära bordet.

Förmiddagarna på arbetsplatsen är ofta ganska hektiska, då det är många av brukarna som behöver hjälp på morgonen. Det kan handla om påklädning, toabesök, dusch och de som är sängliggande behöver hjälp med att byta blöjor.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Undersköterskan Christin Kroon har arbetat här i ett år. Hon berättar att hon trivs bra med sitt jobb, även om det stundtals är stressigt.

– Jag tycker om friheten inom hemtjänsten, att man får komma ut. Dessutom har vi väldigt snälla brukare.

Olika åsikter

Många av de som jobbar här berättar att de följer debatten om Lagen om valfrihet i äldreomsorgen, LOV. Men åsikterna går isär. Christin Kroon ställer sig positiv till att lagen införs i Göteborg.

– Jag tycker att det är bra att de äldre får vara med och bestämma själva. Så kommer jag vilja ha det när jag blir gammal, säger hon och fortsätter:

– Men den politiska debatten känns verkligen splittrad. Det är som att det är två lag som bråkar om vem som är bäst.

Kollegan Nadja Bengtsson tror inte att LOV är svaret på frågan om hur hemtjänsten kan förbättras.

– Det finns många saker som man skulle kunna satsa på i stället, som att förbättra arbets-miljön för personalen till exempel. Jag tror till hundra procent på att man ska försöka förbättra den hemtjänst som finns i stället. Att det blir privatiserat och vinst-drivande tror inte jag är lösningen, säger hon.

Hur LOV kommer att påverka verksamhetens vardag är det än så länge ingen som riktigt vet. Men på Heden känner sig de flesta trygga i att deras brukare kommer att vilja stanna kvar hos dem, även om det får möjlighet att välja en privat vårdgivare i stället.

– Jag tror inte att det här kommer att påverka just vårt område särskilt mycket. De enkäter som vi har gjort med våra brukare visar att de är väldigt nöjda, så jag tror inte att det är särskilt många som kommer att vilja byta. Vi är inte speciellt oroliga, men jag hoppas samtidigt att de skjuter upp införandet ännu mer, säger Annette Holmberg, som är undersköterska och huvudskyddsombud på Heden.

– För de som är yngre kanske det är mer relevant, men de som är mellan 95 och 100 år kommer nog inte vilja byta. De är så vana vid oss, säger Christin Kroon.

Kommer inte byta jobb

Personalen på Heden berättar att det är många av brukarna som ställer frågor om vad LOV kommer att innebära för dem.

– Jag tror att det är många av brukarna som inte alls har koll på vad LOV betyder, konstaterar Christin Kroon.

En annan undersköterska berättar att några av brukarna tror att om de väljer en privat hemtjänst är det garanterat att de alltid får samma personal.

– Men så tror jag inte alls att det kommer bli, säger hon.

Bland undersköterskorna som ETC Göteborg träffar är det ingen som känner sig tilltalad av att jobba hos en privat aktör i stället för att jobba hos kommunen.

– För mig känns det som en trygghet att vara anställd hos kommunen. Här är jag mer säker på att allting går rätt till, säger Christin Kroon.

LOV

Valfrihetssystemet innebär att de som har hemtjänst får möjlighet att välja vilken utförare som ska leverera hemtjänsten, vilket kan vara Göteborgs stad eller en privat utförare.

Det är den borgliga oppositionen som drivit igenom LOV i Göteborg, vilket de kunnat göra då den rödgröna ledningen saknar majoritet.

Det var meningen att LOV skulle införas i Göteborg under hösten 2017. Införandet har dock blivit försenat, och just nu är det oklart när LOV kommer börja gälla. Detta eftersom de rödgröna inte var nöjda med Stadsledningskontorets utredning och därför har sänt tillbaka ärendet.

Mycket talar för att LOV inte kommer att införas under denna mandatperiod.