Nyheter.

2018-07-05 13:29
Bild: Anja Bergdahl

Oroligt i butikerna inför nya Backaplan

Backaplan ska bli Göteborgs nya centrum på andra sidan älven. Många, stora byggnader ska rivas, och med dem ett stort antal mindre butiker som i dagsläget svävar i viss ovisshet om hur det ska bli när nya Backaplan ska byggas.

Backaplan ska bli Göteborgs nya centrum på andra sidan älven. Många, stora byggnader ska rivas, och med dem ett stort antal mindre butiker som i dagsläget svävar i viss ovisshet om hur det ska bli när nya Backaplan ska byggas.

Med 7 000 bostäder, ett kulturhus, skolor, grönområden och butiker ska Backaplan omvandlas helt. Just nu inväntas beslut från byggnadsnämnden som beräknas komma i september, för att kunna presentera programförslaget för nybyggnationen. Tanken är att rivningen ska påbörjas redan nästa år för att stå helt klart runt 2035, för en summa på 30 miljawrder kronor.

Privatägd mark

Det mesta av marken runt Backaplan är privatägd, det är i ett samarbete med Göteborgs stad och de fem fastighetsägarna som den nya stadsdelen ska växa fram. Den mark Göteborg stad själva äger utgör en liten del av området och är en bussdepå som ska bli hyresrätter i två kvarter och en skola.
Backa2 först ut

Om programförslaget klubbas igenom är Skandiaägda Coop-huset, Backa2, först ut att flyttas för rivning under nästa år. Huset var först på plats på Backaplan som Stor-EPA redan 1969 och innefattar idag 36 butiker, caféer och restauranger på 23 000 kvadratmeter. I detaljplanen, som förväntas antas till hösten, ska hela huset flyttas till nya lokaler bakom Blomsterlandet närmare Lundbyleden.

Lokalerna är gamla och slitna och många som verkar i huset tycks hålla med om att det borde fräschas upp. Ändå råder en viss osäkerhet kring vilka som kommer att få plats i det nya köpcentret. Först ut för flytt är butiken Coop och därefter större kedjor, men för småbutikerna präglas tiden nu av att invänta information.

Läs vidare på nästa sida: Så tycker butiksägarna på Backaplan

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter