Nyheter.

2019-01-09 04:00
Rådhuset, där kommunstyrelsen samlas. Foto: Tony Webster/CCBY-SA4.0
Rådhuset, där kommunstyrelsen samlas.
Puffetikett
ETC Göteborg

Nu ska Göteborgs nya styre mötas för första gången

Det blir flera nya politiker och två nya partier när kommunstyrelsen sammanträder för första gången. På dagordningen står bland annat kommunens nya jämställdhetsplan och Västlänkens station i Haga.

Efter några veckors ledighet är det nu dags för lokalpolitikerna att börja sin tjänstgöring. Idag träffas den nyvalda kommunstyrelsen – motsvarande Göteborgs regering – för första gången och maktbalansen är annorlunda sedan sist.

Alliansen har de två högsta ordförandeposterna men bara fyra av tretton mandat, så de måste hitta fler samarbetspartners för att vinna omröstningar. Socialdemokraterna har tre av de tretton mandaten vilket gör dem till enskilt största parti. Det nya rödgrönrosa blocket har också tre platser i kommunstyrelsen, men även om de samverkar med Socialdemokraterna har de alltså inte majoritet. Därtill tillkommer två kommunalråd från nystartade Demokraterna och ett från Sverigedemokraterna.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Flera nya ansikten

Den kommande mandatperiodens kommunstyrelse innehåller också flera nykomlingar. Emmyly Bönfors blir det första kommunalrådet för Centerpartiet på länge och Jessica Blixt sadlar om från grundskolelärare till heltidspolitiker för Demokraterna. Den pensionerade operasångaren Grith Fjeldmose har varit aktiv politiker i flera nämnder tidigare, men tar nu steget upp som kommunalråd för Vänsterpartiet.

– Det känns jättespännande. Jag har precis börjat läsa alla handlingar och känna in mig i mitt nya arbetsrum, sa hon i början av veckan.

Suttit i kulturnämnden

Hon har tidigare suttit i kulturnämnden så nu har hon fått kulturfrågorna på sitt bord. Andra frågor som ligger henne varmt om hjärtat är feminism, demokrati och miljöfrågor. En diskussion som hon tror kommer vara viktig under mandatperioden är nedskärningarna inom kulturen. På grund av Alliansens budget som gick igenom i höstas så måste bland annat Stadsbiblioteket korta sina öppettider och Kulturskolan dra ner på sin verksamhet.

– Jag tror att vi kommer fortsätta debattera hur det ska gå med nedskärningarna som avslutade den förra mandatperioden.Vi kommer också att diskutera stödet till Film i Väst och hur vi ska tänka med våra filmsatsningar framöver, säger Grith Fjeldmose.

Ska besluta om Västlänken

Under årets första möte ska lokalpolitikerna bland annat besluta om detaljplanen för Västlänkens omdiskuterade station under Hagakyrkan. Förslaget är att stationen ska ha tre uppgångar – en vid Handelshögskolan, en på parkeringen vid kanalen och en i Kungsparken. Ett annat ärende på dagordningen är en utredning om huruvida kommunens nämnder, utskott och styrelser skulle kunna ha fler distansmöten. Kommunallagen tillåter numera att politiker som deltar på distans får vara med och rösta, men i Göteborg saknas både juridiska och tekniska förutsättningar. På dagens kommunstyrelsemöte ska de också godkänna kommunens nya jämställdhetsplan som föreslås gälla fram till 2023. Den innehåller åtgärder som att skolpersonal ska utbildas hur man kan motverka könsstereotypa normer, att stadsutvecklingen ska bli mer jämställd och insatser för att få bort de osakliga löneskillnaderna mellan könen.

Ska komma överens

Efter en valrörelse med smutskastning och skarpa diskussioner är det nu dags för politikerna att sätta sig ner och försöka komma överens i sakfrågor. Det kan bli en utmaning, eftersom det på pappret ser ut att finnas fyra oppositioner i form av Socialdemokraterna, Demokraterna, Sverigedemokraterna och det nybildade rödgrönrosa blocket. Grith Fjeldmose (V) tycker att det är för tidigt att säga hur samarbetena kommer gå till under den kommande mandatperioden.

– Det blir lurigt, men vi vet inte riktigt än hur det blir. Kanske blir det flera oppositionsblock än det rödgrönrosa, eller så kan vi samlas på något sätt, det får vi se, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter