Nyheter.

2017-12-05 06:00
Bild: Henrik Montgomery/TT

Många företag vill driva privat hemtjänst

Från och med påsk kommer privata aktörer att bedriva hemtjänst i Göteborg. Just nu pågår en process med att godkänna ansökningar, och från februari ska brukarna kunna välja vem de vill ha. Men man måste inte välja, man behåller automatiskt kommunen om man inte gör ett aktivt val.

Efter en lång process i kommunpolitiken lyckades Alliansen, trots att de inte styr kommunen, att införa Lagen om valfrihet i hemtjänsten. Det innebär att privata aktörer tillåts erbjuda sina tjänster som alternativ till kommunens. Därefter får de som har rätt till hemtjänst välja vem de vill ska ansvara för just deras service via ett valsystemet på kommunens hemsida.

Just nu pågår processen med att godkänna de första intressenterna som vill ge sig in på välfärdsmarknaden i Göteborg.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

– De enskilda individerna som har hemtjänst kan från och med februari välja om man vill ha en privat utförare eller stanna kvar i Göteborgs kommuns hemtjänst. Om man väljer en privat utförare börjar den nya utföraren sitt arbete i påsk, säger Gisela Askne som arbetar på Stadsledningskontoret och ansvarar för införandet av LOV.

Den 12 november var sista dagen för de företag som var intresserade av vara med redan vid påsk att skicka in sina ansökningar. Fram tills dess hade 21 företag anmält sig som intresserade. Av dessa kommer 16 att ha, eller att skaffa, kollektivavtal. 

– Men vi fick in en ansökan den 13 november också. Då får vi se om vi hinner med den så att den också kommer igång runt påsk eller om det företaget får ett senare startdatum, säger Gisela Askne.

Pågående process

Men det är inte säkert att det kommer vara 21 bolag som brukarna i hemtjänsten kommer kunna välja mellan. Just nu pågår en process för att se om bolagen lever upp till de krav som politikerna ställt upp.

– Vi har sagt att enligt vår tidsplan så ska vi ha skrivit kontrakt och godkänt de som ska vara med innan den 20 december. Därför kan vi inte nu säga hur många som blir godkända.

Företag som senare vill ge sig in på marknaden, hur kommer de hanteras?

– I LOV finns det ingen sluttid, utan det är löpande hela tiden. Det är nu fram till startdatumet som vi satt den här deadlinen.

Enligt Gisela Askne är 21 ansökningar relativt många om man jämför med kranskommuner som har LOV. Där finns i dag mellan en och åtta utförare.

– Vi vet ju inte hur många vi kommer godkänna och hur många som ansökt i de kommunerna, men man kan väl tänka att 21 ansökningar är rimligt i Göteborg. Men om man jämför med Stockholm, som precis presenterat sitt förfrågningsunderlag är 21 ganska få. De har runt 150 ansökningar.

Första gången för Göteborg

Gisela Askne framhåller att det är första gången som Göteborg tillåter privata aktörer i välfärden överhuvudtaget. Många kommuner som väljer att införa LOV har tidigare haft privata aktörer via offentlig upphandling.

–  Då har de redan funnits privata aktörer i kommunen och de har haft en del brukare. Då finns det en större benägenhet att välja från brukarnas sida också. Så det är inte riktigt jämförbart.

Gisela Askne vill också framhålla att man inte måste välja. Om man inte väljer behåller man kommunens hemtjänst.

– Det finns en risk för förvirring och att man tror att man förlorar sin hemtjänst om man inte gör ett val, men så är det inte.

LOV i Göteborg

Göteborg har länge valt att stå utan privata utförare i hemtjänsten. Men efter att Alliansen, SD och Vägvalet velat införa LOV i hemtjänsten klubbades förslaget i kommunfullmäktige.

Just nu pågår processen med att godkänna företag som vill erbjuda privata alternativ.

Sedan tidigare har LOV funnits hos Västra Götalands-regionen, vilket betyder att Göteborgare kunnat välja privata alternativ inom exempelvis vårdcentraler.

Kommunfullmäktige har också beslutat att införa LOV inom Daglig verksamhet. Där ska LOV vara infört 1 januari 2019.

 

Lagen om valfrihet

Lagen om Valfrihet trädde i kraft 2009. Den utgör, enligt SKL, ett alternativ till att upphandla via Lagen om offentlig upphandling, LOU.

Lagen innebär att brukare väljer utförare fritt från en databank med godkända utförare.

Hittills har 162 kommuner valt att införa LOV.  Totalt har åtta kommuner valt att avskaffa LOV, efter att ha testat det. 46 kommuner har valt att inte ha LOV alls.

Hemtjänsten är det vanligaste området där LOV införts.