Nyheter.

2019-05-17 10:01
Foto: Pressbild/Lärarförbundet
Puffetikett
ETC Göteborg

Lärarförbundet stämmer Göteborgs stad

När kommunens förskolepersonal hade på sig t-shirts med budskapet #pressatläge på jobbet hotades de med avstängning. Nu stämmer facket arbetsgivaren.

För ett och ett halvt år sedan lanserade Förskoleupproret kampanjen #pressatläge för att samla in historier om den ansträngda situationen inom förskolan. Förskolepersonal hade även på sig t-shirts med samma hashtagg som ett sätt att rikta kritik mot arbetsgivare.

På kommunala förskolor i Göteborg förbjöds personalen att ha på sig tröjorna. Nu stämmer Lärarförbundet Göteborgs stad, som enligt facket hotade anställda med avstängning utan lön. Facket anser att tilltaget utgjorde en inskränkning på medlemmarnas yttrandefrihet och är kritiskt till att arbetsgivaren inte förde några diskussioner med facket.

"Från stadens sida vill man alltså inte bara inskränka sina anställdas rätt att utrycka sin uppfattning – staden som arbetsgivare verkar också ointresserad av att ha en dialog med de fackliga organisationerna," skriver förbundet i en debattartikel i GT.

– Det här är ganska rejält illa. De bryter mot Medbestämmandelagen, MBL, men de skapar också en tystnadskultur genom att inskränka på yttrandefriheten. Men det håller ju inte kommunen med om, så vi får väl se vad Arbetsdomstolen beslutar, säger Andrea Meiling, ordförande i Lärarförbundet Göteborg, till SVT Nyheter Väst.
Göteborgs stad håller fast vid att kommunen gjorde rätt i sitt agerande.
– Vi tog ett beslut att inte rekommendera tröjorna på arbetstid, då chefer och föräldrar reagerade på detta. Man vill inte bli påtvingad åsikter, och skolan ska vara en neutral och oberoende plats, säger Michael Färdig, förhandlingschef på Göteborgs Stad, till SVT.