Nyheter.

2018-01-23 13:19
Representanterna som samlades i Göteborg kommer från bland annat Malaysia, Nya Zeeland och Kanada.
Representanterna som samlades i Göteborg kommer från bland annat Malaysia, Nya Zeeland och Kanada.

”Kommer fortsätta segla tills palestinierna är fria”

De senaste dagarna har personer från olika världsdelar samlats i Göteborg för att planera nya resor till Gazaremsan.

– Vi kommer fortsätta segla tills palestinierna är fria, säger Kit Kittredge från USA.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den världsomspännande organisationen Freedom Flotilla Coalition haft möte i Göteborg för att planera sina kommande aktioner. Sedan 2010 har deras samarbetsorganisationer skickat över 30 båtar till den ockuperade landremsan där det bor över två miljoner personer. Syftet är både att skapa uppmärksamhet kring blockaden av Gaza och att förse invånarna med humanitärt bistånd.

Besättningen som lämnade Göteborgs hamn 2015.
Besättningen som lämnade Göteborgs hamn 2015.

Detaljerna för årets seglatser är inte färdiga men svenska Ship to Gaza har nyligen köpt en stor segelbåt som håller på att repareras i Stenungsund. Om några månader ska de segla ner båten till Göteborg och om allt går som planerat ska de i maj färdas längs med Europas kust ner till Gaza.

Längs med vägen kommer -båtar från andra länder att ansluta, och några av organisationens mindre fartyg kommer även att färdas via Europas kanaler ner till Medelhavet.

Kerstin Thornberg är engagerad i lokalavdelningen i Stockholm och planerar att följa med på åtminstone någon av delsträckorna. Hon tycker om den speciella atmosfären ombord.

– Det här är en solidaritetshandling som förenar människor, så det brukar bli en väldigt god stämning. Jag tycker det är fantastiskt att se människor från så olika delar av världen jobba för ett gemensamt mål.

Vill berätta om situationen

På plats i Göteborg var långväga representanter från länder som Malaysia, Nya Zealand och Kanada. De har tät kontakt via mejl och telefonsamtal, men för några av dem är det första gången de träffas i verkligheten. Kit Kittredge från USA tror att hon kommer åka hem med ny energi.

– Att samlas och nätverka med organisationer i andra länder ger mig energi att fortsätta jobba med de här frågorna på hemmaplan. Många människor som jag träffar där har ingen aning hur människorna har det i Gaza och när jag berättar går det upp ett ljus för många, säger hon.

En utmaning för organisationen är att nå ut genom mediebruset. Just nu fokuserar mycket av rapporteringen från Mellanöstern på Syrien så situationen i Gaza glöms ofta bort, upplever de samlade representanterna. För att väcka uppmärksamhet brukar de dels ordna evenemang kring båtarna när de stannar till i hamnarna, och dels bjuda in kända personer att åka med.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Stoppas av Israel

Hittills har de haft svårt med att få hjälpen att nå ända fram. Den första flottan som de skickade 2010 bordades av israeliska soldater och nio av passagerarna dödades. 2012 seglade svenska Ship to Gaza ner med fartyget Estelle men även det bordades och beslagtogs av militären.

Efter en lång rättsprocess dömdes Israel nyligen till att betala ett skadestånd i miljonklassen till Ship to Gaza, pengar som de nu kan använda i årets aktioner. Kit Kittredge hoppas att de olika organisationernas engagemang snart ska leda till att blockades upphävs.

– Jag förväntar mig inte att en enda båt ska vara den som bryter blockaden men med allt vårt samlade engagemang, att vi trycker på politiker och informerar civilbefolkningen, tror jag att vi kan uppnå en förändring. Vi kommer fortsätta segla tills palestinierna är fria, säger Kit Kittredge.

Ship to Gaza

Svenska Ship to Gaza bildades 2009 och är en del av den världsomspännande samarbetsorganisationen Freedom Flotilla Coalition.

Deras mål är att uppmärksamma och bryta Israels och Egyptens blockad av Gaza som pågått till och från de senaste tio åren.