Nyheter.

2018-12-06 04:00
 • Bara någon kilometer från Långedrag, i låginkomstområdet Grevegården, är skillnaderna betydligt mindre. Foto: Sao-Mai Dau
  Bara någon kilometer från Långedrag, i låginkomstområdet Grevegården, är skillnaderna betydligt mindre.
 • Eva Lisnell, som inte bor i Långegrad, tror det handlar om att Långedragsfamiljer har råd med att en förälder jobbar mindre för att vara hemma med barnen. Foto: Sao-Mai Dau
  Eva Lisnell, som inte bor i Långegrad, tror det handlar om att Långedragsfamiljer har råd med att en förälder jobbar mindre för att vara hemma med barnen.
 • När Andreas Schöbel får höra om inkomstgapet mellan män och kvinnor här säger han att han är både förvånad och inte. Foto: Sao-Mai Dau
  När Andreas Schöbel får höra om inkomstgapet mellan män och kvinnor här säger han att han är både förvånad och inte.
 • ”Vad är jämställdhet?” frågar sig butiksägaren och lokalbon Thomas Hansson. Foto: Sao-Mai Dau
  ”Vad är jämställdhet?” frågar sig butiksägaren och lokalbon Thomas Hansson.
Puffetikett
ETC Göteborg

Inkomstgap mellan män och kvinnor i en av Göteborgs rikaste stadsdelar

I det segregerade Göteborg är Långedrag ett av stadens mest välbärgade områden. Men inte ens här är rikedomarna jämnt fördelade: kvinnors medelinkomst utgör bara 59 procent av männens.

– Jag trodde vi hade kommit längre än så, säger Eva Vallander som hyr en båtplats i Långedrags hamn.

Storslagna villor ligger utspridda på klipporna i Långedrag. Flest fönster har de som blickar ut mot hamnen, med dess rader av för vintersäsongen prydligt uppställda segelbåtar, och vidare ut mot skärgården. Utsikten är vacker även en vindpinad novemberdag; mellan mörka moln och karga öar färgas horisonten rosa av en tidig vintersolnedgång.

Vackert kostar: Långedrags vuxna invånare kammar hem en inkomst på ungefär 539 000 kronor per person varje år. Snittet för hela Göteborg är drygt 291 000 kronor.

Men Långedrag utmärker sig även på ett annat sätt: kvinnornas medelinkomst utgör bara 59 procent av männens. Det innebär visserligen inte att den är låg: cirka 400 000 kronor.

I låginkomstområdet Grevegården, bara någon kilometer därifrån, är inkomstgapet dock mycket mindre. Där är kvinnornas medelinkomst 77 procent av männens.

Hur står det egentligen till med jämställdheten i Långedrag? Och varför är inkomstgapet så stort just här?

”Trodde vi kommit längre”

Andreas Schöbel promenerar längs med Saltholmsgatan bakom sitt barn som skuttar på i förväg. Bakom dem båda lunkar en gråsprängd labrador fram i maka takt. De är alla nyinflyttade sedan en månad tillbaka. När Andreas Schöbel får höra om inkomstgapet mellan män och kvinnor här säger han att han är förvånad – men också inte.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Det har kanske varit så sedan gammalt, på grund av tradition. Kanske är det så att det bor många gamla här. Jag vet inte riktigt hur man ska förklara det.

Likt honom säger Eva Vallander att siffrorna är överraskande, men samtidigt inte. Hon bor inte i Långedrag, utan i Frölunda, och är på väg till sin båt för att utföra lite vinterunderhåll tillsammans med sin man Karl-Göran.

– Jag trodde vi hade kommit längre än så. Men med tanke på vilka hus som finns här samlas nog människor som har tillräckligt stor inkomst för att kunna välja något annat i livet.

Råd att stanna hemma

Arbetslöshetssiffrorna i Långedrag är låga, men Eva Vallander tror att det är vanligare med frivillig arbetslöshet bland kvinnor här än i andra delar av staden.

– Det finns många som uppskattar den friheten. Om det är ens eget val tycker jag det är bra, men inte om man tvingas till det, säger hon och tågar vidare mot hamnen.

Även Eva Lisnell, som är på väg till julgranshandeln, tror det handlar om att Långedragsfamiljer har råd med att en förälder jobbar mindre för att vara hemma med barnen.

– Det är mer sårbart än att försörja sig själv, men förhoppningsvis innebär det en trygg uppväxt för barnen, säger hon, men understryker att inte heller hon bor i Långedrag, utan i Hagen/Nya Varvet.

En kvinna ute på promenad med sina barn visar sig ha funderat mycket på de här frågorna. Hon är själv Långedragsbo och har starka åsikter om jämställdhet. Men lite senare ringer hon upp ETC Göteborg och säger att hon inte längre vill citeras. Varför vill hon inte säga.

”Ett speciellt område”

– Vad är jämställdhet? frågar sig butiksägaren och lokalbon Thomas Hansson och fortsätter:

– Det kan vara rättvisa eller olika saker. Det tolkas olika av olika personer. Det är inget jag funderar på, jag tycker det ska vara en självklarhet.

Han säger att han inte har märkt några skillnader bland dem han möter men tillägger att Långedrag är ett speciellt område.

– Jag tänker att om man köper ett hus för tio miljoner är det ofta en som har extra hög inkomst. Det kan slumpa sig åt andra hållet också, men män har ofta fått chans att utbilda sig mer. Om kvinnor skaffar barn kanske de släpper karriären. Det behöver de egentligen inte, eftersom män också kan göra det.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter