Nyheter.

2018-02-13 05:00
Haisam A-Rahman och Zan Jankovski är Göteborgs stads samordnare mot våldsbejakande extremism. Här presenterar de sin rapport under en presskonferens. Foto: Lucas De Vivo
Haisam A-Rahman och Zan Jankovski är Göteborgs stads samordnare mot våldsbejakande extremism. Här presenterar de sin rapport under en presskonferens.

Högerextremism på frammarsch i Göteborg

Färre åker på krigsresor till Syrien, men högerextremismen ökar. Det slår kommunens samordnare mot extremism fast i en ny rapport. Även om mycket var känt sedan tidigare så är en hög förekomst av personer på den yttre vänsterskalan ett nytt fenomen, menar rapportens författare. De hoppas att ett rättvisare Göteborg ska göra att inga fler unga radikaliseras.

Personer så unga som 13 år har har legat i riskzonen för att radikaliseras i Göteborg. Det visar en ny rapport från kommunens samordnare mot extremism. Personer som är oroade för ideologisk radikalisering av människor i sin närhet har haft möjlighet att ringa till samordnaren för att få hjälp och stöd. Totalt har 106 samtal inkommit sedan 2015. Den största gruppen som är orsaken till dessa samtal är unga män, mellan 13 och 24 år.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Men samtidigt som flest oroade samtal kommer om unga personer är det äldre som begått de terrordåd och andra extrema våldsyttringar som världen sett under den senaste tiden.

– Det visar att kommunens uppdrag är i de yngre åldrarna, att agera förebyggande mot dem. När någon gått så långt i sin radikalisering att de använder våld är det rättsvårdande myndigheters ansvar, säger Zan Jankovski, en av kommunens två samordnare mot våldsbejakande extremism som jobbar vid social resursförvaltning.

Rapporten, som bland annat baseras på en enkät presenterades under gårdagen. Rapportens författare vill vara tydliga med att bilden som ges är kommunens och social resursförvaltnings. De gör alltså inte anspråk på att vara heltäckande utan menar att det finns andra bilder om man frågar andra instanser.

Rapporten visar bland annat att högerextremister har ökat sin närvaro, samtidigt som så kallade krigsresor, när personer åker ner till exempelvis Syrien för att kriga med Islamiska staten, i stort sett upphört helt.

– Vi vill lyfta hur våldsbejakande extremism synliggörs ute i våra stadsdelar och i Göteborg. Vi har olika utmaningar, det är inte bara våldsbejakande extremism utan även andra grupper. Vi har en bra bild över hur det ser ut och vi har en strategi som vi kommer jatt obba med, säger Haisam A-Rahman, också samordnare mot extremism.

Enkäten visar att 17 procent av de svarande har stött på personer med extrema politiska värderingar i sitt arbete. Av dem är det lika stor del som säger sig ha upplevt högerextremism som har upplevt islamism, 36 procent på vardera.

Väntade svar

Zan Jankovski framhåller att det mesta som framkommer i rapporten var väntat, men att förekomsten av så kallade autonoma grupperingar, alltså den radikala vänstermiljön, överraskade. I enkäten var det 25 procent av de som svarade att de stött på extremism som svarade att autonoma grupper var synliga. Därför ska man nu gräva mer i den gruppen.

– Vi vet historiskt att ju mer högerextrema grupper tar plats i det offentliga rummet, desto mer kommer antagligen grupperingar på vänsterkanten att  synas. Nu när vi har ett valår på gång är det möjligt att det kommer att synas mer, säger Zan Jankovski.

Rapporten har också granskat hur grupper jobbar med propaganda. Mycket av rekryteringen sker på sociala medier.

– De har en väldigt stor del i de här gruppernas arbete med propaganda och informationsspridning, för att nå unga människor på olika sätt. Många av de här grupperna är duktiga på att få spridning på de här plattformarna.

Men av dem  som tillfrågats i enkäten säger 26 procent att de också upplevt att propaganda sprids i det offentliga rummet, alltså inte bara på internet och i sociala medier.

– Det kan handla om uppsökande nazister, rekrytering vid skolor eller att man söker upp personer som man tror är mottagliga för ens idéer, säger Haisam A-Rahman

Rapporten kommer nu att användas i kommunens framtida arbete.

– Utifrån lägesbilden och resultaten är det viktigt att vi vidarekopplar det här resultatet in i det lokala trygghetsarbetet som vi har,  säger Haisam A-Rahman.

Förebygga radikalisering

En annan del av satsningen för att förebygga vidare radikalisering av ungdomar kommer vara ett utökat samarbete med personer som har goda kunskaper om hur religösa sekter fungerar.

– Fenomenet med radikalisering påminner om när man som individ rekryteras in i en sekt. Då blir nästa steg hur man ska komma ur? Det är inte enkelt utan det krävs särskilda insatser. Så det här är ett område som är viktigt att utveckla, säger Haisam A-Rahman.

Båda samordnarna framhåller att det viktigaste arbetet för att förebygga att personer blir radikaliserade som kommunen gör är det övergripande arbetet med att skapa vad man kallar ”Ett jämlikt Göteborg”

– Det är kanske det viktigaste. Det är det långsiktiga, kanske på 20 år sikt, att utjämna skillnaderna som vi har i vår stad. Det ligger som ett slags paraply över alla de här insatserna som staden ska göra. Förhoppningsvis, om vi står här om några år, har vi inga ungdomar som rekryteras till sådana här grupper, säger Haisam A-Rahman.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter