Nyheter.

2018-01-10 05:00
Konceptbild för den nya konsthallen Magasin 113. Bild: MVRDV och BSK arkitekter
Konceptbild för den nya konsthallen Magasin 113.

Hit kan Göteborgs konsthall flytta

Ett förslag om nya lokaler ska ge konsthallen ett rejält lyft. Dubbelt så stort utställningsutrymme, större möjligheter till att själv skapa och en bättre arbetsmiljö ska bli vinsterna med en flytt till Frihamnen.

Men driften för konsthallen kommer att öka med 7,7 miljoner.

Lokalerna där Göteborgs konsthall ligger i dag duger inte för att bedriva den verksamhet som önskas. Lokalerna vid Götaplatsen, är för små för att kunna ha möten, kontor, verkstäder och förvaring. Det har hittills lösts med tillfälliga baracker som står bakom lokalerna, men byggloven för dem går ut 2020.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Dessutom är inte lokalerna tillgänglighetsanpassade och akustiken i lokalerna skapar en dålig arbetsmiljö. Den måste också hålla stängt i 14 veckor varje år, då det inte går att byta utställning och samtidig hålla öppet.

7,7 miljoner dyrare årligen

2015 började kulturförvaltningen utresa en flytt och föreslår nu Magasin 113 i Frihamnen. Inflyttning blir då år 2020 då de lokalerna inte står färdiga.

Kommunen hade budgeterat ett tak på 40 miljoner för att bygga en ny lokal, men eftersom de enligt det här förslaget flyttar in tillsammans med andra verksamheter i Magasin 113 blir kostnaden för projektering av lokalen tre miljoner. Men blir det av så behöver konsthallen få ett tillskott på 7,7 miljoner årligen för höjda hyres- och driftskostnader.

Enhetschefen på Göteborgs konsthall, Ann-Sofi Roxhage, är förväntningsfull inför de nya lokalerna.

– Det kommer att få massa positiva effekter för oss. Lokalerna vid Götaplatsen är vackra och har sin historia, men de är inte ändamålsenliga för den verksamhet vi vill bedriva och den fysiska arbetsmiljön är högst problematisk.

Bättre konstnärligt utrymme 

Utöver den förbättrade arbetsmiljön får även den konstnärliga delen av arbetet bättre förutsättningar.

– Vi kommer få dubbelt så stor utställningsyta, kommer kunna ha öppet året runt och vi kan bygga en stor pedagogisk verkstad där vi kan ha många olika aktiviteter.

Just nu pågår processen med designen av Magasin 113, där det kommer integreras med den kringliggande jubileumsparken. Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ska ta ställning till förslaget innan ytterligare steg kan tas i flytten.