Nyheter.

2019-01-04 04:00
Betelskeppet har funnits i Göteborg sedan början av 1900-talet. Den nuvarande båten är den sjunde i ordningen. Foto: Adam Ihse / TT
Betelskeppet har funnits i Göteborg sedan början av 1900-talet. Den nuvarande båten är den sjunde i ordningen.
Puffetikett
ETC Göteborg

Härbärge i hamn till slut

Det flytande härbergets framtid har varit oviss eftersom kommunen sagt upp deras kajplats. Nu har de anvisats en ny plats nära SVT-huset på Hisingen.

På Betelskeppet bor män som är tillfälligt hemlösa. Båten har 45 enkelrum och här finns även gym, tvättstuga och matsal där de boende får tre mål mat om dagen. De senaste åren har verksamhetens framtid varit oklar, eftersom skeppet blivit uppsagda från sin plats vid Gullbergskajen i samband med byggandet av Hisingsbron. Nu verkar det dock som att skeppet kommer kunna fortsätta att husera hemlösa personer, men på andra sidan älven, något som Göteborg Direkt var först med att berätta.

– Vi är glada och tacksamma. Det har varit en kamp som varit väldigt låst och man har sagt att det inte finns en enda möjlig kajplats i hela Göteborgs hamn. Våra boende har varit oroliga och det har påverkat hela verksamheten att inte veta om vi ska finnas kvar, säger Niclas Asteberg som är arbetsledare på Betelskeppet.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Bygglovet överklagades

Tidigare har Betelskeppet fått ett tillfälligt bygglov nära SVT-huset och teknikutvecklingsföretaget Semcoms kontor. Men företaget överklagade beslutet och fick rätt. Den nya platsen de blivit anvisade till ligger en kilometer västerut, i närheten av Lindholmspiren. Niclas Asteberg är nöjd med den nya kajplatsen.

– Vi har varit där och tittat och det är trevlig plats. Det finns en kiosk i närheten och det är nära till kommunikationer som går i skytteltrafik till andra sidan, så jag tror inte att det ska påverka oss att flytta, säger han.

Stänga inget alternativ

Han säger att det aldrig var ett alternativ att lägga ner verksamheten. Om de inte hade fått någon kajplats hade de börjat leta efter andra lokaler för boendet. Men det hade blivit betydligt dyrare för kommunen som betalar en dygnskostnad för alla hemlösa som bor där.

– Vårt dygnspris är bland de lägsta i Göteborg och det är möjligt för att vi har båten. Med en annan fastighet hade vi behövt höja priserna rejält, så flytten är bra för både socialtjänsten, kommunen och de boende, säger Niclas Asteberg.

Senast om ett år måste de lämna Gullbergsvass och lägga till på andra sidan älven. Men först måste de få bygglov och fixa andra praktiska saker som internet och eluppkoppling.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter