Nyheter.

2017-06-15 16:00
Bild: Sanna Arbman Hansing

Gott om utflyktsmål i skärgården

Södra skärgården är full av museer, restauranger och vacker natur. ETC Göteborg tipsar om några sommarfavoriter. 

Vrångö naturreservat

Här finns både sandstränder och klippor för den som är sugen på att bada. Ön har dessutom ett rikt djurliv och här häckar över 60 fågelarter. Det är lätt att ta sig runt på de promenadslingor som finns över hela ön och på Vrångö finns även fornminnen i form av labyrinter och rösen från bronsåldern.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Fiskemuseet på Hönö

Ett bra utflyktsmål för alla som är nyfikna på hur båtarna såg ut och vilka redskap man använde inom fiskenäringen förr i tiden. Museet öppnade 1986 och drivs av den ideella föreningen Kusttraditioner som under åren har samlar in över 4 000 fotografier som visar yrkesfiskarnas arbetsmiljö genom tiderna. 

 

Dans på Brännö brygga

Under sju lördagskvällar med start den 1 juli arrangerar Brännöföreningen dans på bryggan. Dansen sker till levande musik och föreningen säljer korv och lotter. Man kan ta sig dit med Västtrafiks båtar men också med M/S Nya Skärgården som serverar en skärgårdsbuffé på båten. 

 

Styrsös gravröse

Södra skärgårdens högsta punkt ligger på Styrsö. Platser heter Stora Rös och är en lämning från bronsåldern. Är man ute efter mer än en dagsutflykt kan man övernatta på pensionatet Styrsö Skäret eller bara gå dit för att äta dagsfärsk fångst i deras restaurang.


Asperö

Ön ligger närmast Saltholmen och det tar bara tio minuter dit med färjan. Här bor 400 personer året om men merparten av ön är obebyggd. Om man kommer hit med egen båt kan man också lägga till vid den obebodda grannön Rivö där hästar och får betar bland fornminnena.