Nyheter.

2018-04-11 11:52
Gobigas invigdes 2014. Foto: Rob Vanstone
Gobigas invigdes 2014.

Gobigas har gett viktiga resultat – men också varit dyr och för kort tid i drift

”Hela teknikområdet förs framåt av Gobigas-projektet”, men anläggningen har drivits färre antal timmar än planerat och med mer träpellets än skogsspill. Det konstateras i en rapport från Energimyndigheten om anläggningen som nu läggs på is.

Energimyndigheten har låtit göra en utvärdering av hur Gobigas-projektet i Ryahamnen har lyckats rent tekniskt. Anledningen till utredningen är att myndigheten måste ta ställning till om Göteborg energi ska tvingas betala tillbaka hela eller delar av det statliga stöd på 222 miljoner kronor som de fick för projektet.

I förra veckan, när beskedet om att energibolaget nu låter forskningsanläggningen förslutas och konserveras, så sa styrelseordförande Elisabeth Undén (MP) att hon fått indikationer på att det enbart blir en liten del av summan som de kommer att behöva betala tillbaka när anläggningen inte kommer att drivas fram till 2019 som planerat.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Energimyndigheten meddelar att om det blir aktuellt med återbetalning av stödpengar så kommer de att ta ställning först när de får en formell ansökan om att avsluta projektet i förtid.

Produktion av bio-etan

Syftet med anläggningen, när det började byggas 2009, var att bygga upp en produktion av biogasen bio-etan via förgasning av spill från skogen, som trädtoppar och grenar, och även ta fram kunskap inför byggandet av en kommersiell anläggning med fem gånger så stor produktion. Men efter ett politiskt beslut i slutet av 2015 så lades planeringen inför den andra etappen ner.

Sedan demonstrationsanläggningen stod klar vid årsskiftet 2013–2014, så har projektorganisationen fungerat bra, trots vissa svårigheter, konstaterar myndighetens utredare. De har också ”haft ett starkt och ömsesidigt utbyte” med Chalmers och andra forskningsmiljöer”. I samma anda konstateras att ”den industriella skalan tillsammans med de erfarenheter som gjorts resulterar i att hela teknikområdet förs framåt av Gobigas”.

Träpellets istället för bark

Men vissa mål har inte uppnåtts, enligt rapporten. Exempelvis har Gobigas eldats med träpellets mesta delen av tiden, även om det framtida bränslet skulle vara exempelvis flis och bark. Och det saknas fortfarande en bränsletork. Antalet körda timmar och effekten blev mindre än förväntat. Men ”det måste betonas att projektet har genomfört ett stort och förtjänstfullt arbete med att driftsätta denna komplexa anläggning och att nå så långa drifttider som möjlig”, skriver den tekniska utredaren.

Energimyndighetens ekonomiska uppföljning är ännu inte klar, eftersom de väntar på Göteborg energis slutrapport, som ska vara klar inom några veckor. Men i utvärderingen nämns ändå att kostnaderna har blivit större än förutsett. Innan Gobigas började byggas vad budgeten 892 miljoner kronor, men när den stod klar för drift så hade den kostat 1490 miljoner kronor. De konstaterar att det beror på att de inledande beräkningarna gjordes med dåligt underlag och felaktiga marginaler.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter