Sport.

2020-01-03 09:15
  • ”Jag har fått ett gott tjejgäng. Förut var jag typ rädd för tjejer” säger Jonna Gry (tredje spelaren från vänster).   Bild: Sanna Arbman Hansing
    ”Jag har fått ett gott tjejgäng. Förut var jag typ rädd för tjejer” säger Jonna Gry (tredje spelaren från vänster). 
  • Gatans lag fick en ­miljon kronor. Pengarna ska de använda till att starta upp verksamhet i Malmö och att rekrytera fler kvinnor. Bild: Christine Olsson/TT
    Gatans lag fick en ­miljon kronor. Pengarna ska de använda till att starta upp verksamhet i Malmö och att rekrytera fler kvinnor.
Puffetikett
ETC Göteborg

Gatans lag visar vägen bort från hemlösheten

I tio år har fotbollsföreningen Gatans lag hjälpt människor att hitta en gemenskap bortom droger och kriminalitet. Dagens ETC träffar laget inför den stundande Gatans cup. Stämningen är varm och motståndarlaget får applåder när de gör mål:

”Fan vad snyggt, rakt i krysset!”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Inför hundratusentals tv-tittare och en jublande publik tog föreningens verksamhetsledare Sofie Nehvonen och Jeff Tössberg emot ett inramat diplom och en blågul matchtröja. Det prestigefulla priset var på en miljon kronor och delades ut på Fotbollsgalan i november. Programledaren Pär Lernström läste upp motiveringen, som lyfte fram föreningens gemenskap och kämparglöd.

– För årets stipendiat finns det en så mycket större fiende än motståndarlaget. En fiende som varje dag besegras genom att göra fotbollsplanen till en outtömlig kraftkälla, sa han.

Gatans lag fick också en videohälsning från fotbollsstjärnan som instiftat priset:

– Det ni gör är fantastiskt och det fanns ingen annan i bilden som kunde matcha det ni har gjort. Fortsätt kämpa, ge aldrig upp och ni har mig när ni än behöver, så ett stort grattis, sa Zlatan Ibrahimovic.

När Dagens ETC träffar Sofie Nehvonen har hon bytt gala­klänningen mot träningskläder och är tillbaka i gympasalen på Katrinelundsgymnasiet. Föreningens damlag värmer upp med löpningar och knäböj på det slitna plastgolvet. Sedan gör de situps samtidigt som de kastar fotbollar till varandra. När laget kommit igång med den första fotbollsövningen släntrar en försenad spelare in genom dörren. Hon får applåder och kramar från lagkamraterna.

– God morgon, säger en av spelarna trots att väggklockan visar att klockan är strax över halv två.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

”Vi är likadana”

Spelaren Jonna Gry har nyligen blivit utsedd till tränare. Hon hittade till laget genom ett behandlingshem och minns att de första träningarna var lite läskiga.

– Jag hade spelat fotboll när jag var yngre men självförtroendet och självkänslan var inte direkt på topp, säger hon i en vattenpaus.

Tanken är att laget ska vara ett tryggt och alternativt sammanhang. I den senaste spelarundersökningen svarade 87 procent att fotbollsspelandet hjälper dem att avstå från droger och kriminalitet. För Jonna Gry har det varit skönt att umgås med människor med liknande erfarenheter.

– Vi är likadana och det har stärkt mig som människa. Jag känner mig inte annorlunda när jag är med de här tjejerna, säger hon och tittar ut över planen där lagkamraterna kört igång en intensiv match fem mot fem.

Där applåderar spelarna även när någon från motståndarlaget gör mål. Den som gör någonting bra får uppmuntrande kommentarer och spelarna imponeras av varandras skott och passningar.

– Fan vad snyggt, rakt i krysset!

I morgon ska de spela Gatans cup i Kviberg. Det är en prestigelös turnering där föreningens lag spelar mot olika organisationer och företag. Målet är att ha en rolig dag tillsammans och att samla in pengar till verksamheten. Man behöver inte ha spelat fotboll tidigare – det enda kravet är att man är nykter och drogfri för dagen.

Därefter väntar fler turneringar. Under våren ska hela föreningen spela streetfotboll i Norge och delta i ett Erasmus-projekt i Nederländerna. De ska också spela världsmästerskapet för hemlösa i Finland. Turneringen pågår en hel vecka och över femtio länder deltar.

– Det betyder mycket för spelarna som får åka. Deras resurser är ganska knappa, så det betyder mycket för självförtroendet att få komma iväg någonstans, säger Mattias Nehvonen.

”Något man har med sig”

Jonna Gry var en av spelarna som representerade Gatans lag i det förra världsmästerskapet. Då spelades turneringen i Wales och hon minns inte vilken plats laget slutade på – bara att de hade en väldigt rolig vecka.

– Alla var där för att de gillar fotboll och kämpar med att vara drogfria. Barnen och killen tyckte det var skithäftigt, att jag spelade VM liksom, det är något man har med sig hela livet.

Vill locka fler tjejer

Gatans lag bildades i Göteborg för drygt tio år sedan.

Föreningen vänder sig till människor med erfarenhet av hemlöshet, missbruk eller kriminalitet. Kravet är att man ska vara nykter och drogfri på träningarna.

I dag har de ett herrlag och damlag som tränar två gånger i veckan.

Sedan två år tillbaka finns föreningen även i Stockholm.