Nyheter.

2019-06-04 13:27
Bild: Annelie Moran
Puffetikett
ETC Göteborg

Framtidens rapport klubbad: ”Öppnar för ombildningar av billiga hyresrätter”

Segregation ska motverkas genom nyproduktion i stadens förorter, inte utförsäljning. Det slog Framtidenkoncernens styrelse fast efter ett yrkande från Socialdemokraterna. Men Vänsterpartiets Roger Höög menar det fortfarande lämnar dörren på glänt för ombildningar. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under tisdagen klubbade Framtidenkoncernens styrelse den rapport om ombildningar i förorterna som ETC Göteborg tidigare har rapporterat om. Den slår fast att andelen hyresrätter är för hög i Göteborgs låginkomstområden och skulle ha antagits på ett styrelsemöte förra månaden. Men punkten bordlades efter att Socialdemokraterna meddelade att de behövde mer tid att behandla frågan.

Under mötet kom S med ett tilläggsyrkande som backades av en majoritet i styrelsen. Nyproduktion, snarare än ombildningar, ska bidra till att andelen bostadsrätter i de här områdena ökar. Framtidenkoncernen ska heller "inte arbeta utifrån ett generellt eller siffersatt mål om att öka antalet ombildningar."

Enligt originalförslaget skulle områden som Hjällbo, Bergsjön, Biskopsgården och Hammarkullen inte ha mer än 75 procent hyreslägenheter till 2035; den siffran ligger idag mellan 80 och 92 procent. Merparten av förändringen skulle ske genom ombildningar.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Vänsterpartiets styrelsemedlem Roger Höög är besviken över att inte ha fått stöd från S och Miljöpartiet för att helt slopa ombildningarna.

– Med ombildningar försvinner de billiga hyresrätter som det finns ett skriande behov av. Jag tror inte det är lösningen.

Men eftersom han inte fick stöd för sitt partis linje röstade han för S-yrkandet, som han såg som det näst bästa alternativet.

– Det är en bättre position än vad det var innan. Men det är tråkigt att det ändå öppnar upp för ombildningar av billiga hyresrätter, jag hoppades att vi skulle komma längre.

Socialdemokraternas Amalia Rud Pedersen menar dock att yrkandet garanterar hyresgästerna att det inte kommer ske några ombildningar om de inte sker på deras eget initiativ.

– Hyresgäster ska inte känna att de blir tvingade till något. Vi ska se till att bygga mer blandat.

Rätten att ansöka om att omvandla lägenheter från hyresrätt till bostadsrätt finns redan. Varför behöver det finnas med i det här yrkandet?

– Vi tydliggör med vår skrivning att det ska ske på hyresgästernas villkor. I bostadspolitiken är det viktigt att ta ansvar. Om vi inte hade kunnat lägga fram yrkandet hade ombildningar blivit strategin framåt, jag är glad att det inte blev så.