Nyheter.

2019-05-14 11:04
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Puffetikett
ETC Göteborg

Fler hudcancerfall i Västra Götaland

Malignt melanom är den cancertyp som ökar mest och Västra Götaland ligger över rikssnittet för antal drabbade.

Antalet nya fall av hudcancer har ökat kraftigt de senaste 50 åren, skriver Göteborg direkt.  Samtidigt är invånarna i Västra Götaland värre drabbade än genomsnittet. Ungefär 45 personer per 100 000 invånare i länet insjuknade 2017. Rikssnittet ligger på ungefär 40 personer per 100 000 invånare. John Paoli, docent och överläkare på hudkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset säger till tidningen att Västra Götaland alltid legat lite över snittet.

– Det finns en skillnad mellan norra och södra Sverige. Sedan finns hypoteser om att västkusten med mycket bad, segling och den typen av aktiviteter bidrar till att många bränner sig. Många göteborgare har god ekonomi och gillar att resa. Vi kan också se att det finns vissa mutationer som är nedärvda, framförallt i skärgården. Men även här beror det på flera olika faktorer, säger John Paoli till Göteborg direkt.

Norrbotten var det län där lägst antal invånare drabbades, knappt 18 nya fall upptäcktes per 100 000 invånare 2017. Mest drabbade var invånarna i Östergötland där motsvarande siffra var drygt 60 personer.