Nyheter.

2018-03-07 16:01
Foto: Emanuel Videla och Region VGR.

Fick konsultuppdrag – var vice ordförande samtidigt

Ida Balog (M) var fram till oktober vice ordförande för Intraservice. Samtidigt anställdes hon som konsult, trots att hon var jävig. Dessutom anställdes hon av en chef som inte hade rätt att göra så samt fick komplettera sin ansökan muntligt, trots att ingen annan fått det – ett brott mot upphandlingslagen

Som ETC Göteborg kunde berätta om tidigare idag riktar stadsrevisionen skarp kritik mot hur Intraservice har skötts. "Ingen ordning och reda" var det övergripande omdömet och ledamöterna förslås inte få ansvarsfrihet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det var kulmen på en lång period av skandaler där nämndordförande Tord Karlsson fått klä skott för olika oegentligheter som kommit fram. Bland annat för flera beslut som han tagit som ordförande, utan att tillfråga nämnden. Tydligast i sin kritik mot Karlsson har Moderaterna i Göteborg varit. De har, upprepade gånger, krävt hans avgång, innan han till slut lämnade i början av året.

Nu kan ETC Göteborg berätta att även Moderaternas tidigare ledamot i nämnden, som var vice ordförande, Ida Balog, gett sig själv fördelar när hon satt i nämnden. Utöver att hon var med på den uppmärksammade resa till Seattle, efter vilken hon avgick, har hon anställt sig själv. Enligt Moderaternas hemsida är hon "Management Consultant", och blev anställd som konsult till Intraservice samtidigt som hon var nämndens vice ordförande.

Lars Bergsten (M), ordförande i revisionen som uppmärksammat händelsen, menar att det är ytterst allvarligt.

– För nämnden är det allvarligt att man inte observerat det här. Hon borde själv observerat att hon är jävig och att hon inte ska vara med och bestämma om det här.

Lars Bergsten (M) menar att det totalt är tre fel begångna av nämnden i samband med att Ida Balog anställdes som konsult. Dels att hon varit jävig, men också att en person som inte hade rätt att fatta beslut om anställning var den som anställde henne samt att hon gavs möjligheten att göra en muntlig komplettering av sin ansökan – trots att hennes konkurrenter inte fick en sådan möjlighet. Det strider mot lagen om offentlig upphandling.

– Dessa tre tillsammans – det är allvarligt. Under mina 11 år i revisionen har jag inte sett den här typen av trippelfel någonstans. Det kan såklart ha förekommit, vi gör bara stickprov, men vi har aldrig hittat något liknande.

Är det slarv eller kan man ha haft ont uppsåt i det här?

– De har ju ingen ordning på Intraservice. De har ingen intern kontroll värd namnet, det går lite hipp som happ. Men man kan också tänka sig att det är medvetet för att hon ska få jobbet. Att en chef som inte har rätt att fatta beslutet anställer henne och att hon tillåts komplettera kan peka mot att man har en medveten strävan eller bestämt sig att det är just hon som ska ha jobbet. Och så kan man inte göra i en kommun enligt lagen.

ETC Göteborg har sökt Ida Balog, både via hennes jobb och via Moderaternas pressekreterare för att fråga varför hon inte anmält jäv utan framgång.

Till GT säger hon:

–  Jag har haft en fritidspolitikerroll. Jag har inte varit heltidsanställd som politiker så jag förstår inte kritiken vad gäller jävsproblematiken, och fortsätter:

– Precis i samma veva som jag fick uppdraget sa jag upp mig för jag visste att jag inte kunde sitta på två stolar samtidigt. 

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter