Nyheter.

2018-04-13 10:47
Vetenskapsfestivalen har som mål att locka ett brett spektrum av folk.  Foto: Frida Winter
Vetenskapsfestivalen har som mål att locka ett brett spektrum av folk.

Festival som vill förändra synen på vetenskap

På tisdag drar årets internationella vetenskapsfestival igång, den här gången på temat ”Vad är vi?”. Allt från artificiell intelligens till delningsekonomi och hur våra celler i kroppen kommunicerar kommer att avhandlas.

Temat spinner vidare på fjolårets, som var ”Tillit”. Det är också noga utvalt för att vara så tvärvetenskapligt som möjligt.

-– Temat ska kunna appliceras på så många olika typer av forskningsområden som möjligt, säger Klara Blomdahl som är producent för det öppna programmet på festivalen. Samtidigt ska det vara spännande och inbjudande för allmänheten.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Vetenskapsfestivalen innehåller ett öppet program, en avdelning för forskare och även ett program som riktar sig till skolor.

Det öppna programmet är precis som det låter – öppet för allmänheten och dessutom gratis.

– Grundtanken med festivalen är den ska locka ett brett spektrum av folk, säger Klara Blomdahl. Vår ambition är att det ska vara tillgängligt för så många som möjligt. Därför kommer vi att dyka upp lite här och där, till exempel i Nordstan, där man kanske inte väntar sig att springa på en vetenskapsfestival. Det ska inte heller finnas några ekonomiska hinder för den som vill delta, utan alla ska känna att de har möjlighet att gå.

Årets vetenskapsfestival är den 22:a i ordningen, och den enda i sitt slag i Sverige Foto: Frida Winter
Årets vetenskapsfestival är den 22:a i ordningen, och den enda i sitt slag i Sverige

Ta makten över människan?

Invigning sker på Draken den 17 april med ett seminarium som behandlar artificiell intelligens. Huvudtalare är Max Tegmark, professor i fysik vid MIT, Massachusetts Institute of Technology i USA. Är människan på väg att skapa en superintelligens? Och kommer den i så fall att tjäna oss människor, eller kommer den att ta över makten? Det är frågor som kommer att diskuteras under kvällen. Enligt Max Tegmark står vi inför den största förändringen i mänsklighetens historia i och med AI.

Andra programpunkter under den följande veckan handlar om så skilda saker som delningsekonomi, gemenskap på sociala medier och vad som skiljer människan från exempelvis schimpanser och bananflugor.

– Vi har ju det utmanande målet att försöka ”nå ut till alla”, säger Klara Blomdahl. Jag tror att många associerar ordet ”vetenskap” med matte och naturvetenskap, men det är ju så mycket mer. Vi behöver ett brett förhållningssätt för att möta många utmaningar framöver, inte minst artificiell intelligens, och vi vill gärna visa den bredd som vetenskapen faktiskt har.

Tidigt fånga intresse

Skolprogrammet riktar sig till barn från förskoleåldern till och med högstadiet, och löper över två veckor.

– Ju tidigare man får stifta bekantskap med vetenskap i någon form, desto mindre blir steget att själv syssla med det, säger Klara Blomdahl. Om barn får chans att delta och träffa förebilder blir forskning och vetenskap inte något konstigt eller skrämmande. Även om ens föräldrar inte är forskare ska man kunna få den där aha-upplevelsen att ”det här vill jag också göra”. Det är vår vision.

Årets vetenskapsfestival är den 22:a i ordningen, och den enda i sitt slag i Sverige. Antalet besökare ligger på mellan 60 000 och 70 000. Men ambitionen är inte att växa mer i omfång.

– Vi försöker snarare bli lite bättre för varje år, säger Klara Blomdahl. Kvalitet är minst lika viktigt som kvantitet.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Vetenskapsfestivalen

Festivalen startar tisdag 17 april och pågår till söndag 22 april.

Årets tema är ”Vad är vi?” och tar upp så skilda frågor som hur celler samverkar i kroppen, varför vi följer strömmen och hur vi är alltmer sammankopplade genom sociala medier.

Festivalen är tvärvetenskaplig och innehåller programpunkter inom naturvetenskap, samhällsvetenskap, teknik, humaniora, kultur med mera.

Drygt 240 aktiviteter hålls runt om i stan. Det är gratis att delta.

Program hittar du på www.vetenskapsfestivalen.se eller på bibliotek, caféer med mera.