Nyheter.

2018-01-05 11:15
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (s) vill inskränka strejkrätten i Göteborgs Hamn.  Foto: Hossein Salmanzadeh/TT
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (s) vill inskränka strejkrätten i Göteborgs Hamn.

Experten: Det är så dumt så det finns inte

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson förespråkar en lagändring som inskränker strejkrätten för att lösa konflikten i Göteborgs hamn. Men hennes uttalande möter skarp kritik.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den segdragna konflikten i Göteborgs hamn fick regeringen att i fjol tillsätta en utredning om arbetsrätten som ska vara klar i maj. Nu klargör arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vad hon vill se för resultat.

– En inskränkning av strejkrätten behövs för att lösa konflikten i Göteborgs hamn. Därför har jag tagit initiativ till en lagändring, säger hon till SVT.

Men Ylva Johanssons uttalanden möter kritik.

– Sa hon verkligen så? Det är så dumt så det finns inte.

Det skarpa uttalandet kommer från Mats Glavå, lektor vid Göteborgs universitet och expert på arbetsrätt.

– För det första, att hon säger det här under en pågående utredning är problematiskt efter-som direktiven i utredningen inte är så tydliga, säger han. Direktiven är att försöka lösa problemet, och det kan ske på olika sätt, det behöver inte ske genom en lagändring.

Mats Glavå menar också att en lagändring som inskränker strejkrätten inte skulle lösa konflikten i Göteborgs Hamn, samtidigt som det skulle få oöverblickbara konsekvenser för svensk arbetsmarknad framöver.

Unik situation i Göteborg

Situationen i Göteborgs Hamn är helt unik, förklarar Mats Glavå. I Sverige har vi en relativt starkt facklig anslutning. På de allra flesta håll finns ett antal större fackliga sammanslutningar där en majoritet av de anställda är anslutna. De sluter kollektivavtal med arbetsgivaren, och får därmed arbetsfred (vilket innebär att ingendera part får utlösa konfliktåtgärder).

Men i Göteborgs hamn har ett litet fackförbund, Hamn-arbetarförbundet, en klar majoritet av de fackligt anslutna. Det innebär att ett kollektivavtal som sluts mellan arbetsgivaren APMT och fackförbundet Transport inte kan ge arbetsfred, eftersom en majoritet av de fackligt anslutna är med i ett annat förbund.

– Det är, vad jag känner till, helt unikt i Sverige, säger Mats Glavå. I stället för att lösa den unika situation som uppstått på en arbetsplats lokalt, riskerar nu regeringen att slå sönder den svenska modellen som fungerar utmärkt på alla andra arbetsplatser. Det är helt horribelt.

Ser det som ett svek

Även Hamnarbetarförbundet uttrycker förvåning över arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons ställningstagande mot strejkrätten.

– Jag ser det som ett svek mot hela arbetarkåren, säger Robert Lindelöf, förtroendeman för Hamnfyran i Göteborg. Och det känns ju väldigt konstigt att det kommer från en socialdemokratisk politiker.

”Sabbar modellen”

Mats Glavå är oroad över vad en lagändring kan leda till:

– Regeringen bryter ner något som funkat bra i alla år. Arbetsmarknaden i övrigt löser sina konflikter! Nu vill regeringen sabba den modellen för att det är problem på ett enda ställe. Planet regeringen går in på genom det här sluttar betänkligt