Nyheter.

2018-09-10 13:32
Bild: Maria Steen
Puffetikett
ETC Göteborg

"Det är jag som har fått de högsta siffrorna"

Socialdemokraterna ser ut att få färre mandat i Göteborgs kommunfullmäktige än de haft på 50 år. Men Ann-Sofie Hermansson (S) tycker ändå att det känns som en seger.

I april visade GP/Sifos lokala väljarbarometer att Socialdemokraterna gick mot ett rekorddåligt valresultat. Bara 15,4 procent av väljarna uppgav att de tänkte rösta på partiet i kommunvalet och så lågt stöd hade inte Socialdemokraterna haft sedan den allmänna rösträtten infördes. Men det preliminära valresultatet som presenterades under måndagen visade att allt dörrknackande och kampanjande gett resultat – partiet landade på 20,4 procent. Ann-Sofie Hermansson (S) tycker att det känns som en seger.

– Jag har sagt att vi är undervärderade i webbundersökningar, men ändå har vi haft de siffrorna hängandes över oss under hela valrörelsen. Katastrofsiffrorna vi hade i våras, herregud, både jag och Socialdemokraterna har varit uträknade. Så i det skenet är det väldigt glädjande, säger hon.

Men trots att partiet fick fler röster än de vågat hoppas på, så backar de med två procentenheter sedan förra kommunvalet. Om det resultatet står sig kommer de att tappa tre mandat i kommunfullmäktige, vilket skulle vara en historisk bottennotering.

– Historiskt har vi naturligtvis tappat, särskilt de senaste två perioderna. Det behöver vi såklart göra något åt. Vi når inte samma nivåer som på Göran Johanssons tid och finns skäl till det. Inte minst Demokraterna som kapitaliserar på missnöjet med Västlänken och andra infrastruktursatsningar som är så otroligt viktiga för den här stan, säger hon.

Starka i Angered

Om man bryter ner valresultatet på stadsdelsnivå ser man hur tydligt stödet för Socialdemokraterna följer inkomstnivåer och socioekonomiska förhållanden. I valdistrikt som södra Hovås och Långedrag får partiet bara några få procent av rösterna, medan de får egen majoritet i Gårdsten och Lövgärdet. Med andra ord verkar Socialdemokraterna ha lyckats med sin taktik att mobilisera i områden med lågt valdeltagande och många osäkra väljare.

– Vi har kampanjat hårt i de områdena och har lyckats få fler röster där. Invånarna där förstår vilken sorts politik som kan bygga ett bra samhälle, säger Ann-Sofie Hermansson och lägger till att hon hoppas att hennes parti bidragit till att få upp valdeltagandet i de utsatta områdena.

Även samarbetskollegorna i Miljöpartiet tappar väljarstöd i kommunvalet, men eftersom Vänsterpartiet går framåt är de rödgröna fortfarande betydligt större än Alliansen. I det preliminära resultatet får de rödgröna partierna 39,8 procent och den borgliga alliansen 28,9 procent. Men eftersom uppstickarpartiet Demokraterna lyckades få 17,2 procent av rösterna är majoriteterna allt annat än självklara.

Sonderar samarbeten

När alla röster är kontrollerade och färdigräknade ska länsstyrelsen meddela hur kommunfullmäktiges mandat ska fördelas. När det är fastställt kan partierna förhandla fram samarbeten och göra upp vilka som ska få vilka poster i nämnder, bolag och styrelser. Men redan under gårdagen började Ann-Sofie Hermansson höra sig för bland potentiella samarbetspartners.

– Vi har sagt sedan tidigare att vi kan inte tänka oss att samarbeta med SD men att vi i övrigt inväntar valresultatet. Nu ska jag börja föra sonderande samtal, mest för att höra hur folk ser på framtiden. Vi måste hitta en lösning på ett ganska knivigt läge så det ligger nog en stund bort. Det är trots allt jag som fått de högsta siffrorna så jag hoppas vi ska hitta en bra lösning.

Under valnatten sträckte moderaternas Jonas Ransgård ut handen till Demokraterna med en förhoppning om att samarbeta kring några frågor som de överens om. Hur skulle det kännas för dig att lämna över makten till en sådan konstellation?

– Det är klart att det inte skulle kännas så roligt. Jag är väldigt besjälad av tanken på att fortsätta utveckla staden som vi har. Men mest är jag orolig över att man inte ska hitta något ansvarsfullt sätt att styra stan på, att man ska hoppa runt i populistiska banor. Nu är valet över och då får vi se vilka som är vuxna nog för att styra den där staden. Det klarnar nog när folk har fått sova ut lite, säger hon

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Vad händer nu?

• De kommande dagarna kontrollräknar länsstyrelsen valresultatet. Myndigheten räknar även personkryss och granskar ogiltiga röster.
Inom två veckor brukar de komma med ett slutgiltigt besked om hur Göteborgs kommunfullmäktiges 81 mandat ska fördelas mellan partierna. När det är färdigt kan partierna förhandla fram samarbeten och göra upp vilka som ska få posterna i nämnder, bolag och styrelser.
• Torsdagen den 25 oktober har den nya kommunfullmäktige sitt första möte och den 22 november ska de fastställa budgeten för det kommande året.