Nyheter.

2019-11-25 14:24
Lundby sjukhus fortsätter drivas av Capio. Foto: Sanna Arbman Hansing
Lundby sjukhus fortsätter drivas av Capio.
Puffetikett
ETC Göteborg

Capio fortsätter driva Lundby sjukhus – möts av kritik

Det multinationella vårdföretaget Capio kommer fortsätta driva Lundby sjukhus. Socialdemokraten Ann-Christine Andersson tycker att det är ”ett tydligt bevis för att marknaden styr sjukvården”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I veckan meddelade Västra Götalandsregionen att vårdföretaget Capio kommer fortsätta ha ansvaret över Lundby specialistsjukhus. De driver sjukhuset redan idag och kommer att få kontrakt på sex år till, med möjlighet till förlängning.

– Vi är glada och stolta över att få fortsätta. Det är ett väldigt intressant uppdrag att driva den här typen av specialistsjukhus, säger Agnetha Folestad, vd och verksamhetschef på Capio Lundby Närsjukhus.

Upphandlingen dragit ut på tiden och kantats av misslyckanden. I den första omgången kom det inte in ett enda anbud. Capio ville inte fortsätta driften eftersom regionen infört en ny karensregel, som skulle innebära att företaget inte fick rekrytera någon som jobbat inom Västra Götalandsregionen det senaste halvåret. I höstas lanserades en ny upphandling där karensregeln och några andra villkor slopats.

”Tuffare attityd”

Ann-Christine Andersson (S) i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd tycker att Capio sköter sjukhuset på ett bra sätt. Men hon är kritisk till hur upphandlingen gått till, och menar att regionen låtit företaget diktera villkoren.

– Jag blev inte förvånad när de vann upphandlingen. De sa nej i första upphandlingen och fick regionen att slopa karenskravet. Det visar att det här multinationella företaget har ett väldigt mycket tuffare attityd mot landsting och kommuner, säger hon.

Hon tror att upphandlingen kommer att påverka hur vården i västra Götalandsregionen upphandlas framöver. Vårdföretagen kommer att ställa högre krav på villkor och ekonomiska ersättningar, eftersom de sett att regionen anpassat sig efter Capio. Ann-Christine Andersson befarar också att andra företag kommer att motsätta sig karenskravet.

– Jag har hört att fler vård­företag vill ta bort karenskravet. Vi anser att vi behöver karensen, för annars rycker man regionens specialister och då växer köerna inom den offentliga vården. Den utvecklingen oroar mig.

Facken är kritiska

Capio menar att karenstiden gör det besvärligt för dem att rekrytera personal. Flera fackförbund har kritiserat karenstiden eftersom det hotar personalens fria rörlighet.

– Vi tycker att det är så urbota dumt och tyvärr ett tecken på att regionen inte litar på sig själv. Här handlar det om en vårdgivare med ett uttalat mål att bli Sveriges bästa offentliga arbetsgivare. Då kan man inte hindra tidigare anställda från att gå vidare i yrkeslivet, sa Christina Sjöberg, Saco­ordförande inom regionen och styrelseledamot i Västra Götalands läkarförening, till Läkartidningen tidigare under hösten.

Bara ett bud kom in

En annan kritik från Ann-Christine Andersson (S) handlar om att regionen valde att gå vidare med den andra upphandlingen, trots att det bara var Capio som lämnat anbud. Det innebär att man inte kunnat ställa flera vårdgivare mot varandra.

– Jag tycker man borde avbrutit upphandlingen. Om du har fem eller sex intresserade vårdgivare kan du jämföra dem. Men har man bara en gigantisk jätte framför sig så är jag rädd att man låter dem diktera villkoren.

”Skulle bli 70 miljoner dyrare”

Johan Fält (M) som är ordförande i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd tycker inte att konkurrensbristen var skäl nog att avbryta upphandlingen.

– Om vi skulle driva sjukhuset i egen regi skulle det bli 70 miljoner dyrare, så jag ser inga större problem med att det blev såhär. Det är lätt att säga att vi tar över sjukhuset själva om vi bara får ett anbud, men då ska man komma igår att vi måste ta bort annan vård för 70 miljoner.