Nyheter.

2018-01-09 11:06
Foto: Martin Spaak

Bytesaffären tillbaka i kommunstyrelsen

Fem års möjlighet att flytta inom Bostadsbolaget, i stället för ett. Det är den stora skillnaden för berörda rannebergare när bytesaffären med Victoria Park är tillbaka på kommunstyrelsens bord. En avgörande förbättring, tycker Jonas Ransgård (M).

Det har gått en dryg månad sedan bytesaffären mellan kommunägda AB Framtiden och det privata fastighetsbolaget Victoria Park återremitterades efter en lång debatt i kommunfullmäktige den 7 december.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Bostadsbolagets hyresgäster i Rannebergen – vars hem kan komma att säljas till Victoria Park – skulle få möjlighet att säga sitt, och AB Framtiden fick i uppdrag att förhandla med Victoria Park om att få köpa marken i Lövgärdet utan att behöva sälja fastigheterna i Rannebergen i utbyte.

Och nu är frågan tillbaka på kommunstyrelsens bord inför sammanträdet i morgon onsdag. Av handlingarna framgår att Victoria Park fortfarande är ointresserade av att sälja marken i Lövgärdet utan att få köpa fastigheterna i Rannebergen. Bostadsbolaget har genomfört sin del av återremissen i form av en enkät till hyresgästerna i Rannebergen, men svarstiden hade inte hunnit gå ut när handlingarna offentliggjordes så hyresgästernas syn på affären finns inte med.

”Tillräcklig förändring”

Den enda skillnaden jämfört med det förra förslaget, är att Bostadsbolaget beslutat att de hyresgäster som vill bo kvar inom allmännyttan efter försäljningen nu får tillgång till bolagets interna bytesplats i fem år i stället för bara ett år.

– Det är oerhört bra och långsiktiga villkor, säger moderata kommunalrådet Jonas Ransgård och fortsätter:

– De boende som är missnöjda med sin nya hyresvärd kommer att kunna flytta därifrån, och hyresvärden får en chans att visa att de inte gör hyresgästerna missnöjda så de slipper den här typen av debatter i framtiden.

Du har tidigare sagt att du inte ser att affären kan komma tillbaka till fullmäktige med samma upplägg. Är detta en tillräckligt stor förändring?

– Ja, det tycker jag. Fem år är lång tid, jag har aldrig hört talas om en så lång omflyttningsrätt.

Lika positiv är inte Martin Wannholt, som låg bakom det förslag till återremiss som röstades igenom i kommunfullmäktige. Bland annat tycker han att den dialog som Bostadsbolaget fick i uppdrag att genomföra med hyresgästerna i Rannebergen är undermåligt utförd.

– De har inte vågat ta en dialog med hyresgästerna. Det är beklämmande att man bara skickar ut en enkät, och dessutom bara på svenska, säger Martin Wannholt och fortsätter:

– Det visar att man inte bryr sig det minsta om hyresgästernas åsikter, utan de kommer att köras över.

Ännu återstår att se om kommunstyrelsen kommer att fatta något beslut om affären i morgon. Svarstiden för Bostadsbolagets enkät gick ut i fredags, och det var vid denna tidnings pressläggning oklart om svaren hade hunnit sammanställas så att ledamöterna i kommunstyrelsen kan ta del av dem i god tid före sammanträdet.