Nyheter.

2018-07-11 11:14

Boende beslutar om rökförbud

Nu ska hyresgäster hos det kommunala bostadsbolaget Poseidon få avgöra om deras bostäder ska vara rökfria. Om alla boende i samma trapphus vill införa ett förbud kommer det gälla även för nya hyresgäster. Men Hyresgästföreningen är kritisk:
– Det borde vara den enskildes rätt att bestämma om den ska röka i sitt hem eller inte, säger juristen Suzan Rasul.

Just nu pågår en stor undersökning bland Poseidons hyresgäster i Göteborg. Under sommaren ska de få bestämma om ett rökförbud i sina bostäder. Om alla hyresgäster i samma trapphus är eniga om saken ska trapphuset bli rökfritt.

– Vi har märkt av ett jättestort intresse. Hittills har vi fått in 3 000 svar och de allra flesta är positiva, säger Linda Thorsson, informationschef på Poseidon.

Bolaget erbjuder sedan tidigare rökfritt boende i en del av sina nybyggda hyreshus. Men enligt Linda Thorsson utgör de bara två procent av hela beståndet, vilket inte svarar mot det intresse för rökfria bostäder som hon menar finns bland befintliga hyresgäster.

– I hyresgästenkäten vi gjorde förra året frågade vi om det fanns ett intresse av att bo rökfritt. 60 procent svarade ja och då tänkte vi ”oj, vilken diskrepans”. Våra hyresgäster ska ju ha inflytande på sin boendemiljö, så då började vi fundera på hur vi skulle göra, säger hon.

Eftersom det inte går att införa rökförbud i lägenheter där folk redan bor fick bolaget gå till väga på ett annat sätt. Därför låter man alltså nu hyresgästerna själva bestämma vad som ska gälla.

”Rökare blir utestängda”

Men enligt Hyresgästföreningen finns det ett problem. Bostäderna kommer nämligen fortsätta vara rökfria, även när nya hyresgäster flyttar in. De kommer alltså inte att få något att säga om saken.

– Det innebär en begränsning i hyresgästens sätt att använda sitt boende. Skulle man införa det här villkoret i alla befintliga bostäder så kommer ju rökare inte kunna bo i dem och blir därmed utestängda från att söka lägenheterna, säger Suzan Rasul, jurist vid Hyresgästföreningen i Göteborg.

Linda Thorsson tror däremot inte att det kommer att vara ett problem.

– Vi har ju ett stort bestånd med mycket lägenheter. Vi ser att en majoritet vill välja att bo rökfritt och då har de knappt två procent av lägenheterna att välja på. Så det är en avvägning som vi har gjort.
Enligt Suzan Rasul är dock den enskilde hyresgästens rätt att bestämma i sitt eget hem viktigast.

– På Hyresgästföreningen anser vi att hyresgästerna själva har rätten till sin lägenhet och själva ska kunna bestämma vad de gör i den. Ens bostad är ju ens hem, det är viktigt att värna om rätten att själv avgöra om man vill röka i den eller inte.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter