Nyheter.

2018-11-07 11:50
Daniel Bernmar (V) och företrädarna för Alliansen under dagens presskonferens. Bild: Sanna Arbman Hansing
Daniel Bernmar (V) och företrädarna för Alliansen under dagens presskonferens.
Puffetikett
ETC Göteborg

Alliansen tar över i Göteborg – efter rödgrönrosa splittring

Allianspartierna går mot makten i Göteborgs kommunfullmäktige sedan de ingått en valteknisk samverkan med de rödgrönrosa partierna.

– Vi kan i dag presentera ett nytt styre för Göteborg, slår Axel Josefson, Moderaternas grupppledare i Göteborg, fast.

Efter 24 år av röd färg på Göteborgs styre är det maktskifte på gång. Alliansen tar över styret i Göteborgs stad.

– Vi kan i dag presentera ett nytt styre för Göteborg, inledde Axel Josefson, Moderaternas grupppledare i Göteborg onsdagens presskonferens.

Det valtekniska samarbete som Alliansen och de rödgröna nu enats om innebär att Alliansen får posten som kommunstyrelsens ordförande, där Alliansen nominerar Moderaternas Axel Josefson. Alliansen får också posten som förste vice ordförande, genom Liberalernas Helene Odenljung.

– Vi har försökt följa den praxis som finns där vi skapar en valteknisk överenskommelse med det näst största budgetalternativet som är det rödgrönrosa, säger Axel Josefson.

Förutom i kommunstyrelsen gäller den valtekniska överenskommelsen också i bolag och nämnder i staden – även där får Alliansen ordförandeposter och förste vice ordförandeposter. De rödgrönrosa, V, MP och Fi, tar i sin tur posterna som andre vice ordförande.

– Då det rödgröna alternativet faller isär ser vi att det finns ett nytt alternativ som är näst största, säger Axel Josefson.

S: Maktspel

Under tisdagen presenterade de rödgrönrosa nyheten att de bildar ett nytt block som inte inkluderar Socialdemokraterna. Det handlar inte om någon politisk överenskommelse eller samarbete, utan handlar om ett rent tekniskt samarbete.

Socialdemokraternas Ann-Sofie Hermansson kom med svidande kritik efter Alliansens besked att de tar över, med rödgrönrosa som opposition, och menade att hela var ett politiskt spel.

– Det här är en ohelig allians. Politik när den är som sämst, ett maktspel.

Hon fortsätter nu samtala med Demokraterna.

– Jag kommer inte rucka på min syn på Västlänken. Men jag tror man kan föra samtal med Demokraterna även utan Västlänken-frågan, säger Ann-Sofie Hermansson.

”Hoppas S tar förnuft till fånga”

Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar, som av allt att döma nu blir kommunstyrelsens andre vice ordförande, säger att överenskommelsen med allianspartierna är deras plan b.

– Vi hoppas fortfarande att Socialdemokraterna tar sitt förnuft till fånga och röstar på den rödgrönrosa budgeten som vi kommer lägga fram på kommunfullmäktige, säger Daniel Bernmar.

Rödgrönrosa har inte stängt dörren för Socialdemokraterna med tre veckor kvar till budgetomröstningen men Alliansen ser det inte som troligt att Socialdemokraterna svänger och börjar samarbeta med de rödgrönrosa.

– Utifrån den nyheten som presenterades i går ser vi att det inte finns tendenser till samarbete mellan dem och vi har skäl att tro att det fortsätter så, säger Emmyly Bönfors, Centerpartiets grupppledare.

Inget blocköverskridande

Socialdemokraternas Ann-Sofie Hermansson har ända sedan valnatten öppnat för olika blocköverskridande samarbeten. Alliansen slog återigen fast att något sådant inte varit aktuellt.

– Vi har suttit i diskussioner om den politiska överenskommelsen och då har de varit med, men sedan har de klivit av, säger Helene Odenljung, Liberalernas gruppledare.

Hon kritiserar också Socialdemokraterna för att ha gått in med felaktig inställningen gentemot andra partier.

– Man kan inte gå in i diskussioner med inställningen att vi är störst och ska bestämma, säger hon.

Söker samarbeten

I dagsläget samlar Alliansen bara 24 mandat, men i olika politiska sakfrågor räknar Axel Josefson med att kunna söka samarbeten, där han pekar ut Demokraterna och Socialdemokraterna som de två troligaste samarbetsparterna.

– Det här blir ett minoritetsstyre som kommer att kräva samarbeten, och vi är beredda att samarbeta både högerut och vänsterut, säger han.

Vad behöver förändras i Göteborg?

– Det är mycket. Vi har börjat med valfrihetsreformer och det är något vi vill fortsätta i andra sektorer, vi vill lägga mer fokus och resurser på skolan och få fart på bostadsbyggandet, avslutar Axel Josefson.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter