Ledare. Andreas Gustavsson.

2020-01-16 06:00
Puffetikett
ETC Göteborg

Nu bygger vi om – för vi vill fortfarande förändra Göteborg

Göteborgstidningen blir en fredagsbilaga i Dagens ETC.

Premiär blir det fredagen den 7 februari.

Att starta en ny dagstidning i Göteborg är omöjligt! Hur många gånger fick vi inte höra det efter att vi först berättat om våra planer. Sedan gjorde vi det. Dagens ETC kunde tillsammans med engagerade privatpersoner starta just en ny dagstidning. Ni tecknade prenumeration, ni lånade ut pengar. Vi byggde en redaktion. Första numret kom 2017.

Det har hänt en hel del under åren som gått. Minst sagt. Till att börja med har vi gjort runt 20 000 sidor journalistik som har gett prenumeranter en blandning av lokalt, nationellt och internationellt. Själv kommer jag aldrig att glömma hur vi bojkottade bokmässan då den inte vågade stänga dörren för högerextremister. Att vi istället slog upp ett enormt cirkustält på Heden, som ett slags frizon där alla som kom fick möjlighet att på allvar andas ut och diskutera med varandra om allt det där vi ju vet ligger strax inom räckhåll, bara vi kan förmå politiken att styra åt det hållet. Hur ni – vi – genom gruset drog linjen som behövde dras. Den energin! Och det var vår satsning i Göteborg som fokuserade den, som fångade den.

Ja, journalistik betyder något.

Just där och då kände jag det starkare än på väldigt länge.

Men det har knappast varit jubel hela vägen. Vi har kämpat. Det är svårt att nå ut som ny tidning, även om många upplever att dominerande medier har fått obehaglig slagsida och mest verkar fungera som plantskola för Moderaternas partiledning.

Vi hade väldigt tydliga mål vad gäller hur många prenumeranter vi skulle ha 2018 och 2019, men vi lyckades inte nå dem.

Vi hade dessutom en vision vad gäller tidningens själ, alltså vad den ska fylla för funktion, hur den ska ta sig en roll i staden för att minska avstånd mellan människor och för att granska makten oavsett om den är politisk eller ekonomisk.

Det finns ju bara en anledning att ge ut en tidning.

Förändring.

Klart att Göteborg kan göra mer för att bromsa klimatkrisen.

Klart att Göteborg kan göra mer för att bryta en ohygglig segregation.

Klart att Göteborg inte ska acceptera hur destruktiva krafter ständigt vill framställa förorten – för att inte tala om Nordstan – som en farligare, mer hopplös plats än Kabul.

Det är så en tidning blir levande. Att den ständigt utmanar, alltid med öppna ögon. Dagens ETC gör en tidning från vänster. Röd och grön. Skarp opinionsjournalistik kombinerad med professionell nyhetsbevakning, så ofta som möjligt granskande. Det gäller riks, det gäller för Göteborg.

Så har vi lyckats?

Vi har en bit kvar.

När jag läser vad prenumeranter – och tidigare prenumeranter – svarat i senaste läsarundersökningen blir det uppenbart att det finns ett stöd för tanken att låta Dagens ETC gifta sig med lokal rapportering, att artiklar om Göteborg samsas med utblickar till riksdagspolitiken och avgörande händelser i andra länder. Men sedan har ni konstruktiva förslag.

Om jag sammanfattar så handlar det om att ni önskar er en mer närvarande, ingripande tidning. Ni vill att den ska göra skillnad. Ni vill att den ska fungera som en blåslampa. Visa problemen, visa lösningarna. Inte vara ängslig. Hitta egna stigar snarare än att bara följa efter alla andra.

Så hur ska vi göra tidning i år?

Det finns några saker att väga in. Era önskemål. Ekonomiska förutsättningar. Vad som kan få tidningen att växa, att få fler göteborgare känna att den är viktig, omistlig. Och när vi gör det – tittar på vad vi har, tittar på vad vi kan åstadkomma – landar vi i att det bästa är att koncentrera journalistiken. Granska och fördjupa med kritisk blick snarare än att försöka vara först med det senaste. Kvalitet går före kvantitet.

Allt det här betyder:

Göteborgstidningen blir en fredagsbilaga i Dagens ETC.

Premiär blir det fredagen den 7 februari.

Ja, självklart kommer vi att fråga dig vad du tycker om förändringen när du väl har hunnit bekanta dig med den. Ingenting är hugget i sten. Men vi måste våga pröva.

Jag hoppas att det här ska ge oss nyheter och opinion som bryter igenom, som en gång för alla placerar tidningen på kartan.

Varje fredag kommer du alltså att få en tidning i tidningen, en särskild bilaga med bara Göteborg. Du ska få veta vad som hänt i veckan samt vad som händer till helgen. Kultur och sport. Krönikörer som ruskar om dig. Och, när vi lyckas, ska vi kunna berätta om det som andra medier inte vill/kan berätta.

Stadens största utmaningar.

Välfärden. Klimatkrisen. Sammanhållningen.

Nu kan vi borra djupare, visa verkligheten, inte längre styrda av det flängiga tempo som kommer från att varje dag jaga skeenden.

Det är ambitionen.

Jag hoppas att du följer med oss på resan.

Kommer det lokala bara synas i Dagens ETC på fredagar? Nej, men det blir mest fredagar. 2020 har vi fyra reportrar i Göteborg. När det behövs kan vi vara snabba. Och vi har ju sex andra veckodagar att använda vid behov.

För att undvika missförstånd vill jag poängtera att du, precis som idag, ska få din Dagens ETC måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag och söndag. På fredag blir tidningen extra tjock. Då kommer bilagan.

Jag är alltid tillgänglig för respons.

Vad gillar du? Vad gillar du inte?

Vad vill du att bilagan ska skriva om?

Tipsa oss!

Du har redan gjort mycket, bara genom att prenumerera.

Men om du vill göra lite till får du hemskt gärna sprida ordet om att Dagens ETC faktiskt finns i Göteborg och har för avsikt att lyfta på varje jäkla sten som ligger mellan oss och en framtid som är till för oss alla, hållbar och mänsklig.