Ledare. Sanna Schiller.

2014-02-22 01:00
Inte till salu. I vårt Sverige ska gamla och sjuka aldrig vara till salu, skriver Sanna Schiller. Bild: Pierre Amerlynck
Inte till salu. I vårt Sverige ska gamla och sjuka aldrig vara till salu, skriver Sanna Schiller. Bild: Pierre Amerlynck

Gamla betalar för privatiseringarna

Fy fan för att bli gammal i Sverige. Vet inte hur många gånger jag har hört de tyngda orden. Det verkar hemskt att bli gammal och skruttig, tappa orken och hamna på ett hem dit det aldrig kommer några besökare. Men det är inte det värsta som drabbar våra äldre. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Som gammal idag kan du inte vara säker på att du får en trygg omvårdnad när du förlorat förmågan att ro om dig själv. I Göteborg råder det ständig platsbrist på ålderdomshemmen och enligt personal jag pratat med måste du i princip vara halvdöd innan du möjligtvis kan få en plats. 

Det är ingen värdig äldrevård.

Enligt den allians som styr vårt land finns det som bekant en lösning på problemet och den stavas privatisering. De kunde inte ha mer fel.

Redan 2011 visade Laura Hartmans, forskare och doktor i ekonomi vid Uppsala universitet, rapport Konkurrensens konsekvenser – Vad händer med svensk välfärd? att två decenniers privatiseringar i välfärden varken lett till effektivitets- eller kvalitetsvinster. En pikant detalj i sammanhanget: Hartman genomförde sin rapport som forskningschef på den näringslivsanknutna föreningen Studieförbundet näringsliv och samhälle (SNS) och eftersom resultatet av rapporten inte blev som uppdragsgivarna hade tänkt sig tvingades Laura Hartman lämna sin tjänst. Smidigt hanterat av den privatiseringskramande föreningen. 

Trots att det finns en strid ström av rapporter och forskningsresultat som visar på motsatsen fortsätter alliansen envist att hävda att privatisering av välfärden gynnar allt och alla.

Ett färskt exempel på alliansens aldrig sinande privatiseringsiver är den hastiga utförsäljningen av det kommunalt drivna Fässbergshemmet i vår grannkommun Mölndal. Alliansen drev igenom beslutet att privatisera äldreboendet med minsta möjliga marginal, efter att Kristdemokraterna valt att lägga ner sin röst.

Moderaten Kenneth Wallins är nämndens ordförande, hans röst avgjorde omröstningen. Han förklarar sitt beslut i Mölndals-Posten (2014-02-06):

”Det ger en ökad stimulans och ställer högre krav. Vi har goda erfarenheter av entreprenader sedan tidigare och tycker att det är en bra sak. Både för boende, anhöriga och personalen.”

Personal, anhöriga och boende fick dock ingen information överhuvudtaget, istället fick de reda på vad som var på gång via medier. 

Wallins resonerande och agerande är ett strålande exempel på alliansens ideologi, till ”rätt pris” är precis allt till salu, även gamla och sjuka. 

”Jag bävar för att det ska komma ett nytt bolag som ska profilera sig och hitta besparingar”, säger Göran Skoog, som har sin 89 år gamla mamma på hemmet, till Mölndals-Posten.

Göran har all anledning att vara orolig. 

Attendo Care, som för drygt två år sedan tog över driften av Brogården, ett tidigare kommunalt ålderdomshem i Mölndal, minskade genast personalstyrkan. Nattetid ansvarar nu två personer för 63 gamla människors liv. Vad händer om det skulle börja brinna?

Det är hög tid att sätta stopp för privatiseringsvansinnet. Den välfärd alla vinner på att finansiera är inte den privata, utan vår gemensamma. I vårt Sverige ska gamla och sjuka aldrig vara till salu.

Sanna Schiller
Sanna Schiller 

Skribent och ombudsman på Vänsterpartet.