Ledare. Sanna Schiller.

2014-11-15 06:00
Folkomröstning. Att påstå att det ligger ett folkligt upprop bakom folkomröstningen om trängselskatten är bullshit, menar Sanna Schiller.  Bild: ADAM IHSE/TT
Folkomröstning. Att påstå att det ligger ett folkligt upprop bakom folkomröstningen om trängselskatten är bullshit, menar Sanna Schiller.

Ett klockrent pr-trick

Under förra veckans sammanträde i kommunfullmäktige valde framför allt två män att sätta Göteborgs politiska styre i vild gungning. Moderaten Martin Wannholt och Vägvalets Theo Papaioannou är nu skyldiga till att främlingsfientliga Sverigedemokraterna har en vågmästarroll i kommunstyrelsen. Tack som fan för det.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det moderata före detta kommunalrådet Martin Wannholt, som tidigare har petats av sitt parti eftersom han drev en helt annan linje än partiets, genomförde en välregisserad kupp tillsammans med missnöjespartiet Vägvalet och såg till att han fick behålla den kommunalrådspost han hade petats från. En bieffekt av deras maktspel blev att inget block har majoritet. Hur staden ska kunna styras därmed är högst oklart. Till råga på allt gavs alltså Sverigedemokraterna en gyllene sits att påverka politikens inriktning. Det kan inte beskrivas som något annat än ett djupt ansvarslöst agerande av de bägge männen.

Det blev som bekant ett nej i folkomröstningen om trängselskatten. 57 procent av göteborgarna tycker -uppenbarligen att det är fel att tänka på miljön. Och det är ju jävligt synd.

 Men att som tidningen GT, Wannholt och Papaioannou påstå att det ligger ett folkligt upprop bakom är bullshit. Kampanjen för folkomröstningen startades och drevs på av tidningen GT med chefredaktör Boisen i främsta ledet. Det tidningen sysslade med var så långt ifrån opartisk journalistik man kan komma. Tidningens egenintresse i detta ”upprop” borde vara uppenbart för exakt alla. En kvällstidning på dekis behövde sälja en massa lösnummer för att överleva och startade därför en kampanj för alla missbelåtna bil-ägare i staden. Ett klockrent pr-trick.

Att trängselskatten bara är en del av den stora infrastruktursatsningen Västsvenska paketet och att det är helt fel att genomföra en folkomröstning som inte tar ställning till politiken och paketet som helhet, vill ingen diskutera. Inte heller att beslutet om Västsvenska paketet och trängselskatten fattades för flera år sedan, av flera olika parter, vilket innebär att Göteborg inte kan riva upp beslutet på egen hand. Trängselskatten är redan införd och paketet är i full färd att förverkligas. Inte läge att börja backa med andra ord.

Jag kan självklart förstå de kritiker som menar att informationen om såväl trängselskatten som Västsvenska paketet har varit bristfällig, medborgarna känner sig inte upplysta och inkluderade i processen. Detta kunde roddats mycket bättre av stadens politiker.

Men det ger inte några maktfullkomliga män rätt att genomföra en kupp i kommunfullmäktige, ge Sverige-demokraterna en vågmästarroll och sätta Göteborgs styre på spel.

Det var länge sedan jag tröttnade på alla dessa män som anser sig ha rätt att driva sin egen agenda, oavsett vad som tidigare har beslutats. Men nu har jag nått bristningsgränsen.

Låt oss sätta stopp för alla de som tar sig rättigheter bara för att de kan och har lust. Jag vet att vi som tycker annorlunda är både starka och många. Det är dags att vi slutar att verka i tysthet, nu höjer vi våra röster. Deal?

Sanna Schiller
Sanna Schiller 

Skribent och ombudsman på Vänsterpartet.