Ledare. Sanna Schiller.

2014-04-19 06:00
Växande behov. ”Under de senaste fem åren har det bara byggts 25 000 bostäder per år i hela landet. Detta i ett Sverige som stadigt växer och behöver husrum.” Bild: Mikael Tigerström
Växande behov. ”Under de senaste fem åren har det bara byggts 25 000 bostäder per år i hela landet. Detta i ett Sverige som stadigt växer och behöver husrum.”

En bostadsminister med noll koll

Är 2014 året då bostadsbristen på allvar blir en het valfråga? Det vore sannerligen på tiden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sverige är ett av de länder i Europa som har snabbast urbanisering, vilket har lett till att företag i exempelvis hotell- och restaurangbranschen har svårt att rekrytera. Personalen hittar inget tak över huvudet och väljer därför bort Sverige. Samtidigt tvingas många familjer att leva trångbott.

Idag är nära 290 000 unga bostadslösa, vi känner alla någon som måste bo kvar hemma långt efter att den 25:e födelsedagen har passerat, eller bor i andra hand i en lägenhet med en hyra som får kontot att eka tomt i slutet av månaden. En titt på nytillskottet av studentlägenheter visar på en ordentlig minskning de senaste åren. Under den moderatledda regeringen år 2007-2012 har 5 879 lägenheter byggts. Den siffran kan jämföras med 17 414 lägenheter under den socialdemokratiska regeringen 2001-2006.

Bostadsbristen har blivit en av vår tids många fiender.

Ingen behöver dock oroas över den akuta bristen av bostäder, regeringen har nämligen utsett en särskild utredare som ska ”se över och analysera bostadssituationen i Stockholm, Göteborg och Malmö och föreslå hur den ska förbättras”. En annan utredare ska se över den krångliga plan- och byggprocessen. Igen.

När regeringen vägrar att tala klarspråk visar deras facit hur det ligger till. Under de senaste fem åren har det bara byggts 25 000 bostäder per år i hela landet. Detta i ett Sverige som stadigt växer och behöver husrum.

Regeringen planerar inte att göra så mycket mer än att invänta den där utredningen som kommer att avslöja att bostadssituationen har gjort kaos med våra tre storstäder. Ledsen att föregå en utredning, men vi är många som, till skillnad från bostadsminister Stefan Attlefall, har koll. En sak som Attlefall med säkerhet vet och därför gärna uttalar sig om är att ”bostadsbristen inte byggs bort över en natt”.

Känns tryggt med en bostadsminister som kan analysera. Mindre tryggt är det med en bostadsminister som är totalt ovillig att ta tag i sitt ansvarsområde och faktiskt sätta igång byggandet.

Ett annat stort problem är att av de få lägenheter som faktiskt byggs är ännu färre hyresrätter. Och de nybyggda hyresrätterna kostar skjortan, en hyresgäst hos ett kommunalt bostadsbolag får punga ut med 12 000 konor för en nybyggd trea i Kvillebäcken. Därför har Göteborgsbaserade Okidoki arkitekter seglat upp som en klar favorit. När Göteborgs stad utlyste en tävling där kravet var att rita betydligt billigare bostäder än vad som normalt görs stod Okidokis yteffektiva lägenheter, som bygger på moduler för att förkorta byggtiden och göra husen billigare att bygga, som segrare. En nyproducerad etta på 26 kvadrat i Högsbo kommer med Okidokis planlösning att kosta under 3 000 kronor. Äntligen ett rimligt pris för en förstalägenhet.

Tävlingen utlystes av stadens rödgröna styre. Det går att bygga bort bostadsbristen, vi behöver bara mer politisk vilja. Och en bostadsminister med koll.

Sanna Schiller 
Skribent på Alliansfritt Sverige och ombudsman Vänsterpartiet