Ledare. .

2014-11-08 06:00
Jag vill ge dig mer än några ynkliga slantar, jag vill be dig om ursäkt å hela Sveriges vägnar, skriver Arefeh Behbakht. Bild: Oskar Kullander/SvD/TT
Jag vill ge dig mer än några ynkliga slantar, jag vill be dig om ursäkt å hela Sveriges vägnar, skriver Arefeh Behbakht.

Det är vi som ska skämmas

Du har fäst din blick på pappersmuggen framför dig. Den är våt och har liksom mjuknat av regnet som faller på oss bägge när jag går förbi dig en tisdag -eftermiddag. Några veckor senare har jag gjort lite research och läst om de övergrepp som har gjort att du sitter på din luggslitna filt. Jag har inte bara blivit mörkrädd utan helt jävla vettskrämd.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Inte alla men många av de EU-migranter som reser till Sverige för att tigga är romer från bland annat Rumänien. De väljer att sitta på kalla kantiga kullerstenar för att alternativet är ännu värre. Enligt Europarådets rapport ”Human Rights of Roma and Travellers in Europe” lever många romer fortfarande under undermåliga förhållanden i de flesta europeiska länder. Hem utan värme, rinnande vatten eller avlopp. Tvångs-vräkningar är vanliga och i hela Europa är medellivslängden för romer och resande kortare än för andra befolkningsgrupper. Inom vården händer det att romer diskrimineras till exempel när det gäller akutvård. Vissa sjukhus skiljer regelbundet ut romska patienter från övriga, i synnerhet på förlossningsavdelningar. Romska barn får gå i speciella klasser, eller sitta i en speciell del av klassrummen.

Vi behöver inte åka till Hitlers Tyskland för att skåda antiziganismen alive and kicking, en sista minuten-biljett till valfritt EU-land räcker alldeles utmärkt. Vi behöver inte ens lämna Svea Rike för att uppleva den. Under 2012 granskade Ekot ett stort antal bensinstationer och avslöjade att en tredjedel av de testade stationerna vägrade att hyra ut bilar till romer. Under 2013 uppdagades Skånepolisens ytterst olagliga och oetiska register över svenska romer. Och under 2014 har flera EU-migranter utsatts för fysiskt våld, kränkande behandling och blivit kallade för olika antiziganistiska skällsord. Detta är bara några få exempel från de senaste åren. I den vitbok som regeringen presenterade tidigare i år, kan man läsa om alla de systematiska övergrepp romer och resande i Sverige har blivit utsatta för under 1900-talet. En del av dem pågår än i dag i form av strukturellt förtryck och omfattande diskriminering. 

På 1500-talet var det belagt med dödsstraff för manliga romer att uppehålla sig i landet läser jag på flera ställen. På Riksdagen i Örebro 1617 krävde man att alla romer skulle förvisas ur landet. Under 2014 tillåter huvudstadens lokaltrafik ett svenskt riksdagsparti att sätta upp valaffischer där man svartmålar romer. Att sätta press på exempelvis Rumänien så att de upphör med sitt förtryck av romer räcker inte. Det svenska folket måste också i ord och handling ta itu med sin egen antiziganism, både runt fikaborden, på sociala medier och på riksdagsnivå. Utöver det måste vi försöka att gemensamt stötta de EU-migranter som vi har på våra gator och torg, med våra slantar och mynt. Och vi måste skydda dem från både hunger, kyla och hatbrott.

Det är en kall onsdagförmiddag, till och med luften tycks vara täckt av morgonfrost. Jag går förbi ytterligare en människa som slår ner sin blick när jag går förbi. Jag lägger ner fyra kronor i den bruna pappersmuggen och möter hens ögon. Om jag bara hade kunnat ditt språk tänker jag. Om jag bara hade varit lite modigare. Då hade jag sagt till dig att aldrig sänka din blick, det är inte du som ska skämmas, det är vi. Att vi efter så många år ännu inte har lyckats att ta död på det strukturella förtryck som har lett till dina försämrade levnadsvillkor, är oförlåtligt. Jag vill ge dig mer än några ynkliga slantar, jag vill be dig om ursäkt å hela Sveriges vägnar. I väntan på både språkkunskap och mod gör jag det näst bästa. Jag skriver den här texten och hoppas att de som läser den gör allt i sin makt för att göra ditt och din familjs liv lite varmare, under isande vinterdagar.